Tuulisena maaliskuun päivänä suuntasimme Sepänkadulla sijaitsevaan entiseen synnytyssairaalaan. Paikka oli entuudestaan tuttu ainoastaan yhdelle työryhmän jäsenelle, joka tunsi sen muistipajan kautta. Salaperäinen rakennus kätki sisälleen tuhansia synnytyskokemuksia. Ryhmäläisemme kuuli muutaman näistä kertomuksista haastatellessaan sairaalassa synnyttäneitä äitejä. Haastattelut pitivät sisällään intiimejä tarinoita lapsiveden tulosta vierihoitoon. Kipeistäkin kertomuksista huokui lämpö ja huumori, joka osittain oli Heidekenin kodinomaisuuden ansiota. Myös hoitohenkilökuntaa oli haastateltu ja sen kautta aukeni rikkaampi kuva paikan historiasta.
121 vuotias uusrenessanssi- ja jugendhenkinen rakennus ei paljasta kävijälleen alkuperäänsä. Tiloissa toimivat nykyisin Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöt ja MLL:n Varsinais-Suomen piiri. Käytävillä kävellessämme oli vaikea kuvitella kokous-ja toimistotilojen tilalle synnytyssalit ja lastenhoitohuoneet, jotka vielä 16 vuotta aikaisemmin täyttyivät vastasyntyneiden ensimmäisistä huudoista.
Näyttely päätettiin rakentaa yläkertaan, yhteen nykyisistä kokoushuoneista. Tila itsessään tarjoaa hyvät puitteet näyttelypaikaksi. Kaikki oli tässä vaiheessa vielä hajanaista ja epäselvää. Pääsimme kuitenkin nopeasti näyttelynrakentamiseen kiinni ja kohta olimmekin jo terveydenhoitomuseolla varaamassa Heideken-materiaalia. Museosta mukaamme tarttui mm. lantiomitta, kuukautissuojia, peräruiske sekä rautainen vauvan sänky.
Ongelmilta ei ole kuitenkaan vältytty. Esineiden ajoitus on arvailujen varassa, sillä edes museossa ei tiedetty esineiden tarkkoja käyttövuosia. Lisää haastetta tuli kuvamateriaalin hyödyntämisestä. Olimme ajatelleet pyörittää videotykillä vanhoja valokuvia Heidekenin ajoista, mutta ilmaisen aineiston löytäminen vaikuttaa vaikealta. Näistä ikävistä ongelmista huolimatta yleistunnelma on odottava ja toiveikas. Alustavat näyttelytekstit on raapustettu ja niiden sisältö pohjautuu pääasiassa synnyttäjien muistitietoon. Kurssi tarjoaa sopivassa suhteessa käytännön työtä ja teoriaa.
Avajaisissa nähdään!
Yksi kommentti artikkeliin Luomisen tuskaa Heidekenillä