Metodikirja

Hannu Salmi (hansalmi@utu.fi)
Sun, 25 Sep 1994 19:27:40 +0200 (EET)


Date: Sun, 25 Sep 1994 19:27:40 +0200 (EET)
From: Hannu Salmi <hansalmi@utu.fi>
To: H-VERKKO@sara.cc.utu.fi
Subject: Metodikirja

Historiaverkossa on viime paivina keskusteltu Revallista, kasitehistoriasta, mentaliteeteista ja kuvan kaytosta lahteena, joten nyt lienee sopiva aika nostaa esille teema, joka ei kesalla oikein ottanut tulta. Osalle verkkolaisista tama on tuttu asia, mutta kertaan viela.

Olin viime toukokuussa Suomen Historiallisen Seuran jar- jestamassa kokouksessa, jossa oli tarkoitus pohtia, tarvi- taanko Suomessa uutta "metodiopasta" ja jos tarvitaan, niin millaista.

Kokouksessa vallitsi - kasittaakseni - yksimielisyys siita, ettei nykytilanteessa ole enaa jarkea pyrkia julkaisemaan metodiopasta sanan perinteisessa mielessa. Ei tarvita uutta saantokokoelmaa, joka kahlitsisi tutkimusta. Jos jonkinlainen metodikirja julkaistaan sen pitaisi tuoda esiin taman hetken tutkimuksen ristiriitaisuus ja moniaanisyys.

Kokouksessa paatettiin panna alulle kolme suunnitelmaa, joita kasiteltaisiin myohemmin syksylla. Ensimmainen ehdotus olisi artikkelikokoelma (jonka pohjustaminen annettiin minun ja Markku Hyrkkasen tehtavaksi). Toinen ajatus oli metodinen sanakirja, ja sita valmistelemaan lahtivat Matti Peltonen ja Ilkka Turunen. Kolmas suunnitelma oli kokonainen kirjasarja, joka tuli Tapani Hietaniemen reviiriksi.

Nyt kun H-VERKON ulottuvilla on jo yli 60 historianharrastajaa, olisi erittain hienoa kuulla kommentteja koko hankkeesta. Tar- vitaanko tallaista? Millaisen metodikirjan haluaisit lukea? Mita siina pitaisi olla?

Tunnustan, ettemme Hyrkkasen kanssa ole paasseet artikkeliko- koelman suunnittelussa puusta pitkaan.

Esittelen tassa lyhyesti vain oman ajatukseni. Siitakin olisi mukanaa kuulla kommentteja.

Sellainen 'metodikirja', jonka itse haluaisin lukea, sisaltaisi metodista itserefleksiota ja asettaisi historioitsijoiden tyo- menetelmat historialliseen kontekstiin. Nahdakseni vanhemmissa, saantokokoelman kaltaisissa oppaissa metodiikka on nahty tietylla tavalla ei-historiallisena.

Taman tavoitteen voisi toteuttaa julkaisemalla seka vanhoja, klassi- sia teksteja etta tuoreempia uudelleenarviointeja. Kirja olisi siis eraanlainen lukukirja. Se jasentyisi tiettyjen teemojen mukaan, ja kukin teema pitaisi sisallaan myos klassisia teksteja. Esimerkiksi jos mukana olisi luku 'Lahdekritiikki', se voisi sisaltaa mm. Droysenin ja Renvallin perusteksteja (varustettuna toimittajien laatimin juonnoin) seka lahdekritiikin uudelleenpohdiskelun, hyvan case studyn lahde- kriittisesta paattelysta, tms.

Olen tehnyt myos alustavan teemalistan, mutta en laheta sita nyt. Olisi hauska kuulla ylipaataan kommentteja koko ajatuksesta, pohdiskeluja mahdollisista teemoista ja teksteista.

Terv. Hannu S.