Date: Fri, 11 Nov 1994 22:18:01 -0600 (CST) From: heikki emil lempa <helempa@midway.uchicago.edu> To: H-verkko <H-VERKKO@sara.cc.utu.fi> Subject: Re: Historiallinen totuus ja menneisyyden arvo
Esa Itkonen on kehitellyt edelleen ajatusta (kielitieteen) historiallisesta paremmuudesta ja (kieli)tieteellisesta kilpailusta. Haluaisin kysya kahta seikkaa ja tehda yhden huomautuksen:
1. Mita oikein tarkoittaa "olla 2400 vuotta parempi"? Luontevin tapa historiassa on sanoa, etta jokin on esimerkiksi 2400 vuotta edella jotain toista, mika tietysti implikoi, etta tuo jaljessa tuleva kulkee ikaan kuin samalla radalla ja ohittaa aikanaan niita etappeja, joita edellakulkija on jattanyt taakseen. Mutta tama on samaa kuin sanoa, etta isotatini on minua yli 50 vuotta vanhempi (mina en ole niin nuori mutta han on niin vanha - valitettavasti). Kuulostaisi oudolta, jos joku sanoisi hanta minua yli 50 vuotta paremmaksi.
2. Tasta seuraakin toinen kysymys. Mitka ovat kyseisen historiallisen paremmuuden kasitteen rajat? Onko se pateva vain kielitieteen historiassa? Jos on, niin mihin tama kielitieteen historian erikoisluonne perustuu?
3. En ole niinkaan varma, onko kilpailu paras periaate jasentamaan tieteen - edes kielitieteen - synkroniaa. Olen huvikseni pohdiskellut tietokoneverkon tarjoamia mahdollisuuksia haivyttaa keskustelijoiden identiteetti. Teknisesti se lienee varsin yksinkertaista. Tulokset olisivat kuitenkin varsin innostavia - ainakin minulle. Koska ei olisi selvasti identifioitavia osallistujia, ei myoskaan olisi voittajia tai haviajia. Mutta silti keskustelu voisi edeta. Vanha sivistysperiaate uudessa paketissa on siis yhta reaalinen kuin moderni markkinaperiaate.
Heikki Lempa