Der Begriff des Nichts...

Hannu Juhani Salmi (hansalmi@utu.fi)
Fri, 15 Mar 1996 11:55:08 -0800 (PST)


Date: Fri, 15 Mar 1996 11:55:08 -0800 (PST)
From: Hannu Juhani Salmi <hansalmi@utu.fi>
To: h-verkko@sara.cc.utu.fi
Subject: Der Begriff des Nichts...

Subject: Väitös TL Sammeli Juntunen ekumeniikka

Helsingin yliopiston Teologisessa tiedekunnassa esitetään 16.3.1996 kello 10 (päärakennus, aud. XII, Aleksaterinkatu 5) tarkastettavaksi TL Sammeli Juntusen väitöskirja "Der Begriff des Nichts bei Luther in den Jahren von 1510 bis 1523". Tutkimus kuuluu ekumeniikan alaan.

Vastaväittäjänä on prof. Doct. Gerhard May (Institut fur Europaische Geschicte, Mainz (BRD)) ja kustoksena prof. Eeva Martikainen.

Teos julkaistaan sarjassa Schriften der Luther-Agricola Gesellschaft (36).

Lyhennelmä väitöskirjatyöstä:

Käsite ei-mitään Lutherin ajattelussa vuosina 1510-1523

"Ei-mitään" on kreikkalaisesta filosofista Parmenideesta (n. 540-460 eKr.) lähtien ollut eräs kaikkein keskeisimpiä länsimaisen filosofian termejä. Kreikkalaisesta filosofiasta "ei-mitään" siirtyi varhain teologian palvelukseen. Kirkko opetti 200-luvun lopulta lähtien, että Jumala on luonut maailman tahtonsa päätöksellä ei-mistään, tyhjästä, käyttämättä materiaalina mitään ennen maailman luomista olemassaolevaa ainetta. Myöhemmin keskiajan skolastikot ja mystikot, kuten Tuomas Akvinolainen, Bonaventura, Wilhelm Ockham, Mestari Echart ja Johannes Tauler kehittelivät muiden käsitteiden analyysin ohella myös opin ei-mistään ja sen erilaisista merkityksistä huippuunsa.

Myös Martti Lutherin ajattelussa (1483-1537) käsitteet "ei- mitään" (lat. nihil) ja "ei-miksikään tekeminen" (lat. annihilatio) olivat merkittäviä. Tämä tosiasia on tiedetty Lutherin laajan kirjallisen tuotannon (kriittisessä laitoksessa yli 100 folionidettä) tutkimuksessa jo kauan. Lutheria käsittelevissä tutkimuksissa siteerataan usein tekstikatkelmia, joissa reformaattori sanoo ihmisen ja koko maailman olevan ei- mitään Jumalan edessä ja että ihminen palaa uskossa eräässä mielessä tähän luontaiseen ei-mikyyteensä. Kuitenkaan tähän mennessä ei ole selvitetty, mitä ajatuskulkuja näihin Lutherin lausumiin liittyy.

Juntusen väitöskirja "Der Begriff des Nichts bei Luther in den Jahren von 1510 bis 1523" on osa Helsingin yliopiston systemaattisen teologian laitoksen tutkimusprojektia, jonka tarkoituksena on selvittää Lutherin ja myöhäiskeskiajan teologian aatehistoriallisia taustoja sekä niiden relevanssia nykyisessä ekumeenisessa keskustelussa. Väitöskirjassa selvitetään perusteellisen tekstianalyysin avulla, mitä Luther tarkoittaa puhuessaan ihmisen ei-mikyydestä. Samalla havaitaan, että nykyisin varsinkin saksalaisessa Luther-tutkimuksessa vallitsevan tutkimusote, jossa Lutheria pidetään eksistentialismin esitaistelijana, on osittain virheellinen. Lutherin tapaa käyttää käsitteitä nihil ja annihilatio osoittavat reformaattorin seisovan tukevammin keskiajan olemisen- ja ei-olemisen käsitteiden perustalla, kuin mitä tässä tutkimussuunnassa on haluttu tunnustaa. Samalla havaitaan kuitenkin, että Luther oli myös em. käsitteiden käytössä itsenäinen ajattelija. Hän otti antiikista ja keskiajalta periytyviä ajatustapoja oman teologiansa palvelukseen tavalla, joka erottaa hänet sekä häntä edeltävästä traditiosta että modernin eksistentialistisen Luther-tulkinnan näkemyksistä.

Väittelijä on tavattavissa haastatteluja varten 7.3.1996 kello 12, Systemaattisen teologian laitos, Aleksanterinkatu 7, 6.krs. Helsinki, puh. 90 - 191 23046.