Virus ja lukutottumukset

Hannu Salmi (hansalmi@utu.fi)
Fri, 09 Dec 1994 10:52:54 -0800 (PST)


Date: Fri, 09 Dec 1994 10:52:54 -0800 (PST)
From: Hannu Salmi <hansalmi@utu.fi>
To: H-VERKKO@sara.cc.utu.fi
Subject: Virus ja lukutottumukset

On Thu, 8 Dec 1994, Janne Kalevi Tunturi wrote:

> Viruskeskustelu on ainakin osoittanut tietoverkkojen muuttavan
> lukutottumuksiamme. Olemme taas palanneet siihen aikaan, jolloin jonkun
> tekstin lukemisen sinallaan huhutaan aiheuttavan vaikka minkalaisia
> pysyvia vaurioita. Samankaltainen oli teologien huoli, kun kirjapaino
> alkoi tuoda lukijoiden ulottuville vaaranlaisia teoksia...

Olen ollut kyllä aika hämmästynyt siitä, miten laajalle tämä virushuhu on ehtinyt. Mielenkiintoista on tosiaan ollut se, että huhu on tehnyt tietyistä teksteistä niin vaarallisia, että ne kehotetaan tuhoamaan lukematta. Internethän on toisaalta anarkistinen kaaos, jossa mitä tahansa voi esittää: periaatteessa rajoja ei ole. Toisaalta taas keskustelupiireillä on usein hyvinkin selkeä netiketti: minusta tuntuu, että monet ryhmät ovat viime aikoina muuttuneet moderoiduiksi juuri siksi, että keskustelun 'taso' pysyisi yllä. Ja sitten tulee yhtäkkiä virushuhu, joka rikkoo kaikki rajat, valtaa kaikkien listojen keskustelun, luo järjestyksen...

Jannen rinnastus uuden ajan alun lukukulttuuriin ja kirjapainotaidon läpimurtoon on mielenkiintoinen. Tässä viruksen pelossa on paljon yhtymäkohtia lukukulttuurin historiaan, eikä vain teologien pelkoon uuden tekstikulttuurin rappeuttavasta vaikutuksesta. Mieleen tulevat esimerkiksi 1700-luvun lääketieteilijöiden spekulaatiot liiallisen lukemisen terveydellisistä haitoista. "Lesesucht" saattoi aiheuttaa moniakin vaurioita lukijassaan. Vuonna 1795 J.G. Heinzemann piti ylettömän lukemisen seurauksina ainakin seuraavia vaivoja: "susceptibility to colds, headaches, weakening of the eyes, heat rashes, gout, arthiritis, hemorrhoids, asthma, apoplexy, pulmonary disease, indigestion, blocking of the bowels, nervous disorder, migraines, epilepsy, hypochondria, and melancholy." (siteeraan tässä Robert Darntonin artikkelia "History of Reading" Peter Burken toimittamassa kirjassa New Perspectives on Historical Culture.)

Myös Anne Vincent-Buffault on kirjoittanut samasta ilmiöstä kirjassaan The History of Tears (1991).

Tietysti 1700-luvun lukukulttuurin ja 1900-luvun tietokonekulttuurin välillä on eronsa... 1700-luvulla teksti uhkasi lukijan ruumista. 1900-luvulla uhkan kohteena on lukijan käyttöliittymä.

Niin... ellemme sitten oleta, että raja ruumiin ja koneen väliltä on jo hävinnyt!

Hannu S.