Nautelankoski

Muistihuone Nautelankosken museolla 20.7.-1.8.2011.

Nautelankosken luonto-, kulttuuri- ja virkistysalue sijaitsee Liedon Asemanseudulla. Alue on peltojen ympäröimää maaseutua ja osa perinnemaisemaa. Maisemassa kietoutuvat yhteen alueen monet aikatasot kivikaudelta nykyaikaan. Nautelankoski on Aurajoen suurin koski, ja sen alajuoksu on suosittu perhokalastusalue. Alajuoksun rantoja kiertää lehtometsässä kulkeva luontopolku.

Nautelankosken alueella sijaitsee Nautelankosken museo. Museoalueen alkuperäisiä rakennuksia ovat vesimylly vuodelta 1806 ja Lauri Nautelan museo vuodelta 2000. Puretun myllärintuvan paikalle on sijoitettu Liedon kotiseutumuseorakennus, joka on sisustettu myllärintuvaksi. Myllärin saunan paikalle joen rantaan on sijoitettu läheiseltä Pahkamäen koululta tuotu vanha saunakeittola. Museoalueelle on tuotu myös vanha aitta ja vanhan kyläkeinun mallinen keinu.

Kerro ja kommentoi muiden kertomuksia liittyen Nautelankoskeen.

Yksi kertomus kohteesta Nautelankoski

  1. Anne Simola kirjoitti:

    Tulin Muistihuoneelle Nautelankoskelle keskiviikkoaamuna 20.7.2011. Ajettuani museon pihaan ihastelin Nautelankosken kaunista ympäristöä. Täällä tulisin viettämään Muistihuoneella seuraavat pari viikkoa. Nautelankoski on paikkana hyvin viehättävä. Koski, vanha 1800-luvun alussa rakennettu mylly, museoalueen rakennukset ja kulttuuriluontopolku tekevät maaseutumaisemasta hyvin idyllisen. Viime viikolla olin kuullut muistoja joen satama-alueelta ja laivoista Forum Marinumilla. Nyt odotin kuulevani erilaisia kertomuksia siitä, millainen elementti joki, ja varsinkin Nautelankoski on ollut täällä maaseudulla ja miten ihmiset ovat jokea ja rantoja käyttäneet arkipäiväisessä elämässä.

    Kävelin yhtenä päivänä Nautelankosken rantaan katselemaan koskea ja sen ympäristöä. Nautelankosken luonto on näin kesäaikaan kukoistuksessaan. Tutustuin museon piha-alueen opastauluihin, joissa kerrottiin tietoa Nautelankoskesta. Kosken vieressä kulkee kulttuuriluontopolku, joka on luonnonsuojelualuetta. Lähdinkin pienelle kävelylle polkua pitkin, jonka varrella pysähdyin kosken rantaan. Kävin tutustumassa myös kosken itärantaan, jossa on ollut muinainen, kivikautinen asuinpaikka ja kalmisto.

    Nautelankoski vaikuttaa merkitsevän monille paikallisille asukkaille paljon. Viikonloppuisin seutu on suosittu nuorten kohtaamispaikka ja näin on tekemieni haastattelujen perusteella ollut aiemminkin. Nautelankosken sillalla ja myllyn luona on ollut ennen vanhaan nuorten parien romanttinen kohtaus- ja seurustelupaikka. Sain tallennettavaksi joitakin vanhoja valokuvia Nautelankosken seudulta. Kuvissa oli niin talvisia maisemia koskelta, tyttöjä luistelemassa jokijäällä sekä lapsia jokivarrella kuin kosken myllyyn ja myllyn vesiturbiiniin liittyviä kuvia. Vanhat kuvat elävöittävät muistoja.

    Lakokosken rannassa käytiin kuulemma ennen pesemässä usein pyykkiä. Kosken tuntumasta löytyy myös hyvä perhokalastuspaikka. Muutamat haastateltavani kertoivat kalastelleensa ja pilkkineensä Nautelankoskella ja sen läheisyydessä. Saaliiksi oli tullut muun muassa ahventa, turpaa ja särkeä. Monet vierailijat ovat aluksi todenneet, että ei ole paljoakaan muistoja joesta, mutta hetken päästä mietittyään onkin tullut monenlaista mieleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *