TURUN YLIOPISTO
Yleisen historian laitos

SELANDER, TONY: Sir Roger Casement (1864-1916) brittivirkamiehestä irlantilaiseksi vapaustaistelijaksi

Pro gradu tutkielma, 119 s.
Yleinen historia
Toukokuu 1989
 


Englanti oli aikonut myöntää Irlannille itsehallinnon vuoden 1914 aikana. Syksyllä puhjennut ensimmäinen maailmansota sekä pohjois Irlannin painostus saivat englantilaiset siirtämään Home Rulen voimaanastumisen odottamaan sodan päättymistä. Tämä herätti ärtymystä irlantilaisnationalistien ääriaineksessa. joka ryhtyi suunnittelemaan aseellista irrottautumista Englannista. He perustivat Irish Volunteers järjestön asiaansa ajamaan.

Brittihallinnon monivuotinen virkamies Sir Roger Casement lähti syksyllä 1914 Saksaan järjestämään sotilaallista apua Irlannissa kapinaa suunnitteleville kumppaneilleen. Hänen päätehtävänsä oli turvata aseiden saanti Irlantiin. Mutta hän päätti myös yrittää värvätä prikaati Saksassa vangituista irlantilaisista, joka lähetettäisiin taistelemaan Irlantiin.

Casementin toimintaa Saksassa häiritsi se. että hän tiesi englantilaisten suunnittelevan hänen vangitsemistaan. Hän oli myös tietoinen siitä. että saksalaiset suhtautuivat kapina ajatukseen hyvin varovaisesti. Kuukausien kuluessa Casementille kävi selväksi, että hänen asemansa Irlannin kapinaliikkeessä ei ollutkaan niin tärkeä kuin hän aluksi oli kuvitellut. Kapinajohtajat eivät täysin luottaneet häneen.

Pääsiäiskapina Irlannissa 1916 epäonnistui. Roger Casement ei saanut muodostettua prikaatia irlantilaisvangeista. Sen lisäksi Saksan tarjoama sotilaallinen apu osoittautui aivan riittämättömäksi. Casement lähti Irlantiin varoittamaan saksalaisten aseenteesta ja joutui vangituksi. Englantilaiset tuomitsivat hänet kuolemaan maanpetoksesta. Tuomion takia monet yksityiset kansalaiset esittivät Englannin hallitukselle armahdusvetoomuksia. mutta turhaan.

Irlantilaiskapinallisten ankarien tuomioiden seurauksena jäi irlantilaisten mieliin kytemään ajatus kansallisesta itsenäisyydestä. Se johti lopulta itsenäisyysliikkeiden linjan radikalisoitumiseen ja oman valtion syntymiseen.