TURUN YLIOPISTO
Historian laitos
Humanistinen tiedekunta

SAASTAMOINEN, TIMO: Pyhiä paikkoja ja antiikin monumentteja
Rooman kaupunki 1300- ja 1400-lukujen matkaajien kuvauksissa

Pro gradu -tutkielma, 119 s.
Yleinen historia
Helmikuu 2004


Tutkielmani käsittelee matkailijoiden 1300- ja 1400-luvuilla kirjoittamia kuvauksia Roomasta. Tavoitteenani on ollut tutkia millä tavoilla matkaajat kuvaavat Rooman kaupunkia ja mitkä seikat ovat vaikuttaneet heidän kirjoitustensa laatuun. Käytän tutkielmassani temaattista kolmijakoa, jonka avulla olen tutkinut matkailijoiden näkemyksiä antiikin Roomasta, menneestä kristillisestä kaupungista ja heidän omanaikansa Roomasta. Tutkimuksen päämetodi on kvalitatiivinen. Vertaan matkaajien kirjoituksia myös aiempaan Rooman-kuvaustraditioon ja kaupungista kirjoitettuihin anekirjasiin.

Tutkielmani materiaalina on yhdeksän Rooman matkastaan kirjoittanutta matkailijaa. Varhaisempien Rooman kuvausten osalta olen käyttänyt lähteinä aiempien vuosisatojen matkaajien kuvauksia ja muita Roomaa käsitelleitä teoksia.

1300- ja 1400-lukujen Rooman matkaajat painottavat kirjoituksissaan enemmän mennyttä Roomaa ja käsittelevät hyvin vähän mitään omaan aikaansa liittyvää. Toiset matkaajat painottavat enemmän Rooman kristillistä puolta. Pakanallisen Rooman menneisyyttä selitetään sekä erilaisilla legendoilla että antiikin kirjailijoiden tarjoamilla tiedoilla. Keskeistä kristillisessä kaupungissa olivat siellä kuolleet marttyyrit, heidän reliikkinsä ja Roomasta saatavat aneet. Matkakuvausten sisältöä ei voida selittää yksistään matkaajien matkan tarkoituksella, sillä osa pyhiinvaeltajista kuvaa antiikkia positiivisessa hengessä. Matkakirjoitukset eroavat sekä sisällön pituuden että monimuotoisuudenkin puolesta edeltäneiden vuosisatojen kuvauksista.

Rooman kuvausten muotoon ovat vaikuttaneet 1100-luvulta lähtien kirjoitetut Rooman ihmeitä kuvaavat teokset. Matkakuvauksiin vaikuttivat myös erilaiset aneoppaat, joilla Roomaa mainostettiin pyhiinvaeltajille. Matkailijoiden kirjoitusten eroaminen aiemmista Rooman kuvaajista johtuu myös teosten monimuotoisemmista funktioista. 1300- ja 1400-lukujen matkaajat halusivat kertoa enemmän kaupungista. Osa halusi kirjoittaa oppaan tuleville pyhiinvaeltajille, osan kuvauksissa pääasiana on kertoa ystävälle antiikin Rooman jäänteistä. Matkailijat kirjoittavat hyvin paljon samoista Rooman, niin kristillisistä kuin antiikkisistakin, kohteista. Kuvauksien erot johtuvat myös yksittäisten matkaajien omista kiinnostuksen kohteista, eikä matkakirjoituksen funktio yksistään selitä kirjoitusten muotoja.

 

Asiasanat: Rooma, matkakertomukset, pyhiinvaellukset, keskiaika, renessanssi