Re: sodissa kuolleet

Jakke Lehtonen (jagster@scoop.pp.fi)
Fri, 12 Jul 1996 23:27:12 +0300


Date:	Fri, 12 Jul 1996 23:27:12 +0300
From:	Jakke Lehtonen <jagster@scoop.pp.fi>
Subject: Re: sodissa kuolleet
To:	h-verkko@sara.cc.utu.fi

At 16.01 12.7.1996 +0300, you wrote:

>Eikö Kansakunta sodassa kirjasta käy ilmi? Tietääkseni se poikkesi vähän
>ylöspäin koko väestön rakenteesta, koska upseerien kuolleisuus oli suurempi
>kuin sotamiesten. Paikkakuntakohtaiset erot olivat suuria johtuen
>yksiköiden kokoamistatavasta.

Eiköhän upseerien suurempi kuolleisuus päde ainoastaan tilastollisesti? Määrällisesti tavallisia rivimiehiä kuoli varmasti enemmän. Ja eikö noista "kyläkomppanioista" luovuttu Jatkosodassa? Hyvänä arvauksena väittäisin, että maajusseja ja työläisiä meni suunnilleen yhtä paljon. Maalaisia ehkä hivenen enemmän. Rikkaita ja akateemisesti koulutettuja vähiten, koska he olivat rintaman takana esikunnassa tai livahtivat Ruotsiin.

Sinänsä mielenkiintoista, että kun puhutaan käpykaartilaisista, niin esimerkiksi otetaan aina vakaumukselliset kommunistit ja hermonsa menettäneet. Aina unohdetaan Ruotsiin turvaan lähteneet.

Siinä sitä on tieteellistä tutkimusta väestörakenteesta ;) Tuskinpa sitä on koskaan tutkittu, koska meillä sota kosketti kuitenkin koko kansakuntaa, tavalla tai toisella. Päinvastoin kuin jenkkejä Vietnam.

Olen muistaaksen nähnyt kirjan Talvisodassa kaatuneista. Eikun siitä laskemaan, koska siinä oli aina tyypin kohdalla mainittu arvo tai ammatti ;) Jakke Lehtonen * jagster@scoop.pp.fi * Use PGP * KeyID: C5D7D8B1 http://personal.eunet.fi/pp/scoop/ kennel Jagster Scoop and Ruosteposki Superb Beaucerons and Racing Greyhounds