MORALITY AND NARRATIVES

Kaisu R{tty{ (RATTYA@dodo.jyu.fi)
Mon, 22 Apr 1996 15:56:14 EET+200


Date: Mon, 22 Apr 1996 15:56:14 EET+200
From: Kaisu R{tty{ <RATTYA@dodo.jyu.fi>
To: h-verkko@sara.cc.utu.fi
Subject: MORALITY AND NARRATIVES

Kulttuurin tutkimuksen verkosto ja Jyv{skyl{n yliopiston nykykulttuurin tutkimusyksikk| j{rjest{v{t valtakunnallisen kes{koulun

"M o r a l i t y a n d N a r r a t i v e s"

Jyv{skyl{ss{ 20.- 24.5.1996. Teemana on moraalin ja kertomusten suhde - etiikkaa kertomuksissa ja kertomusten etiikkaa.

Kuinka yksilot ja ihmisryhmat ymmartavat toimintansa perusteet? Onko se, mita toisilla on, toisilta pois, vai eiko? Kuinka saavutettu eli aikaisemmin hankittu etu onkin akkia menetettava, mutta nyt hankitun saa pitaa, jos pystyy? Kuinka mitakin oikeutetaan? Enta kuinka luodaan identiteettia? Miten neuvotellaan tuttuus ja vieraus? Kuinka tama tapahtuu erilaisilla nayttamoilla ja erilaisissa valineissa - joukkoviestimissa, paivakirjoissa, elamakerroissa ja historioissa, suurissa ja pienissa tulkinnoissa, hyokkayksissa ja puolustuspuheissa?

Tallaisissa moraalia koskevissa asetelmissa ei ole kysymys vain arvoista ja valinnoista, hyvasta ja pahasta, oikeasta ja vaarasta, vaan samalla myos vallasta, siita kenella milloin ja missakin on puhe- ja toimintavalta, mika instanssi tekee linjaukset suhteessa materiaalisiin pakkoihin ja osittain myos maarittelee nama.

Enta sitten kertomukset? Ne esittavat aina muutoksen. Ne antavat toisaalta muodon muutoksen suuntaa koskeville kuvitelmille ja ohjelmille, kuten esimerkiksi suuri kertomus edistyksesta, joka totaalistaa tietyn kehityssuunnan ja sen arvot. Toisaalta ne nayttavat toimeenpanon, miten kavi, mita nyt on tapahtumassa ja mita pitaisi ruveta tekemaan. Mutta vaikka voimme ideaalityyppisesti erottaa abstrahoivat (idealisoivat, ideologiset) ja konkretisoivat kertomukset, myos jalkimmainen tyyppi on taipuvainen kehittamaan omat projektionsa. Kaikki kertomukset hakeutuvat tulevaisuuteen (useimmiten menneeseen); jatkuvuuden illuusio saattaa olla jalkikateista, mutta se koskee aina myos jatkoa - se kuuluu "kertomuksen imaginaariseen".

Kertomukset antavat arvosuuntautumille ajallisen ja toiminnallisen ulottuvuuden. Moraalikysymyksilla itsellaan on kerronnallinen ulottuvuus siina mielessa, etta ne edellyttavat toimijoita, tekoja ja tapahtumia. Kysymyksia voi myos kesakoulun esitelmissa lahestya kahta kautta: voidaan tutkia, millaisia eettisia asemia tietyt kertomukset omalla rakenteellaan tuottavat tai milla eri tavoilla jotakin moraaliin liittyvaa kysymysta on eri nakokulmista kerronnallistettu.

Aiheen voi vapaasti valita julkisesta tai yksityisesta sfaarista, mista tahansa elamanpiirista, mediasta tai genresta. Jarjestajat toivovat ennen kaikkea konkreettisia analyyseja, mutta myos teoreettiset tarkastelut ovat mahdollisia.

Jyvaskylan yliopistossa jarjestettavaan kesakouluun valitaan hakemusten perusteella 10 - 15 kulttuurintutkimuksen jatko- opiskelijaa eri tieteenaloilta ja yliopistoista. Osanottajamaara on seminaarityoskentelyn ja henkilokohtaisen ohjauksen vuoksi rajoitettu. Kurssin opettajina toimivat tutkija Matti Hyvarinen Tampereen yliopistosta ja professori Merete Mazzarella Helsingin yliopistosta, professori Celia Lury Lancasterin yliopistosta Isosta- Britanniasta ja professori Livy Visano Yorkin yliopistosta Kanadasta.

Tyomuotoina ovat vetajien luennot ja keskusteleva seminaari seka pienryhmaistunnot. Kurssille osallistuvilta odotetaan aktiivista osallistumista ja englanninkielisia alustuksia. Alustukset laetetaan osallistujille etukateen keskusteluun ja keskinaiseen palautteeseen valmistautumista varten.

Kesakoulun virallinen kieli on englanti. Kesakoulu on MAKSUTON. Verkoston kautta voidaan jarjesta edullinen majoitus, Osallistujien= tulee itse huolehtia matka-, majoitus- ja ateriakuluistaan.

Hakemukseen tulee liittaa lyhyt selostus hakijasta ("intellectual biography", tutkimusaiheesta- ja aineistosta sek=E4 lyhyt englanninkielinen abstrakti (100-200 sanaa) suunnitellusta seminaariesitelmasta seka sen otsikko. Hakijoille ilmoitetaan hyvaksymisesta huhtikuun alkupuolella. Hyvaksyttyjen on toimitettava= valmis englanninkielinen seminaaripaperi (max 10 sivua) jarjestajille viimeistaan 30.4.1996 mennessa.

Vapaamuotoiset HAKEMUKSET PYYDETAAN LAHETTAMAAN mielellaan !!! 24.4.1996 !!! mennessa. HUOM! Mukaan mahtuu viela.

Kulttuurin tutkimuksen verkoston sihteerille osoitteeseen: Kaisu Rattya, Kulttuurin tutkimuksen verkosto, Jyvaskylan yliopisto, PL 35, 40351 JYV=C4SKYL=C4, faksi (941) 601 311 ja (941) 601 317 (puh.). E-mail rattya@dodo.jyu.fi.

kulttuurintutkimuksen jatko-opiskelijaa eri yliopistoista. Kes{koulun yhteydess{ pidet{{n avoimia yleis|luentoja. Kes{koulun opettajina toimivat professori Livy Visano Yorkin yliopistosta Kanadasta, professori Celia Lury Lancasterin yliopistosta (tosin viel{ kysymysmerkin kera) sek{ tutkija Matti Hyv{rinen Tampereen yliopistosta ja vt. professori Merete Mazzarella Helsingin yliopistosta.

Lis{tietoja Kaisu R{tty{ Kulttuurin tutkimuksen verkosto Jyv{skyl{n yliopisto PL 35 40351 Jyv{skyl{ (941) 601 317 (941) 610 849 (faksi)

P.S. Toistaiseksi en pysty vastaamaan s{hk|postiviesteihin, joten pyyd{n ottamaan yhteytt{ puhelimitse ja postitse.