Date: Fri, 15 Mar 1996 14:23:56 -0800 (PST) From: Marko Olavi Lehti <malehti@utu.fi> To: h-verkko@sara.cc.utu.fi Subject: Re: Aivovoimistelua
On Fri, 15 Mar 1996, Jari M{{tt{ wrote:
>
> Tervehdys h-verkkolaiset!
>
> Kuinka yhdistää kiinnostus nuoriso(ala)kulttuureihin, historianäkökulma
> ja vieläpä Viron kulttuuri (joka kiinnostaa myös..) yhdeksi
> tutkimuskohteeksi?
>
>
> t. Jari Määttä
Ei tehtävä nyt niin mahdottomalta näytä. Nuorisokulttuuri - ainakin jos se ymmärretään kirjaimmillisesti - on kolmesta antamastasi määreestä se, joka ensisijaisesti rajaa mahdolliset tutkimusteemat. Moderni itsestääntietoinen nuorisokulttuuri syntyi vasta toisen maailmansodan jälkeen, joten historiallisen näkökulmasi täytyy rajoittua viimeiseen 40-50 vuoden takaiseen menneisyyteen, joka oli Virossa neuvostovalllan aikaa. Neuvostoajan autoritäärinen keskushallinto ei paljoa antanut mahdollisuutta "länsimaisen" - jonkalaisena ilmiönä nuorisokulttuuria on pidettävä - nuorisokulttuurin esiinmarssille. Se nähtiin juärjestelmää uhkaavan tekijänä. Kommunistisen hallinnon ote alkoi selvemmin kirvota yhteiskunna ohjista vasta 1980-luvun lopulla, mikä mahdollisti myös nuorisokulttuurin esiinousun. Muistelisin, että Virossa tai ainakin Tallinnassa syntyi 1980-luvulla varsin laaja punk-liike. Tämän liikkeen synty voidaan liittää samanaikaiseen kommunistisen yhteiskunnan murenimiseen ja uuteen kansalliseen heräämiseen, jolloin punk-liike saa avain uudenlaisia ja mielenkiintoisia historiallisia ulottuvuuksia. Ennen kaikkea anarkiaa korostaneen punk-liikkeen ja hyvin autoritäärisen kommunistihallinnon välinen ristiriita on ilmeinen ja tutkimisenarvoinen teema, jos sitä nyt ole jo joku tutkinut.
Ehdottakkaisinkin jotain seuraavan kaltaista teemaa: Nuoriso(tai Punk)kulttuuri kommunistisen yhteiskunnan vastaisena protestina 1980-luvun Virossa.
Marko Lehti Baltian tutkija Turun yliopisto