Re: Radio 100-vuotta

Ari Kalevi Kivim{ki (arikiv@utu.fi)
Thu, 09 Mar 1995 13:26:38 -0800 (PST)


Date: Thu, 09 Mar 1995 13:26:38 -0800 (PST)
From: Ari Kalevi Kivim{ki <arikiv@utu.fi>
To: h-verkko@sara.cc.utu.fi
Subject: Re: Radio 100-vuotta

Tervehdys!

Guglielmo Marconi teki kokeita "mustalla laatikollaan" vuosien 1894-95 tienoilla. Marconi kokeili lähinnä Heinrich Hertzin löytämiä "Hertzin aaltoja" (radioaallot). Ensimmäisessä radiokokeilussaan Marconi laukaisi kukkulan takana olleen pienoiskiväärin radiolähetintä ja vastaanotinta käyttäen omasta huoneestaan. Kyseessä oli keksintö, josta syntyi langaton lennätin, ei varsinaisesti vielä radio. Lennättimellä lähetettiin Morsen kehittämiä morseaakkosia (joita oli aikaisemmin lähetetty langallisella lennättimellä).

Marconin isä esitteli poikansa ja tämän keksinnön Italian posti- ja teleministeriölle (erittäin vapaasti käännetty). Herrat eivät kuitenkaan lämmenneet keksinnölle. Marconi muutti mustan laatikkonsa kanssa Englantiin vuonna 1896. Britannian laivasto (merivalta!) kiinnostui suunnattomasti keksinnöstä, sillä se mahdollisti koko imperiumin tiedonvälityksen. Langaton lennätin oli briteille strateginen ase. Marconi ja britit perustivat vuonna 1897 British Marconi -yhtiön, jolla oli laitteiden valmistusmonopoli.

Ääniradio sen sijaan syntyi vuonna 1906. Feginald Aubrey Fessenden ja Lee de Forest kehittivät laitteen, jossa oli yhdistetty langaton lennätin ja puhelin. Tuloksena oli laite, jolla pystyi lähettämään puhetta, musiikkia ym. varsinaista ääntä. Ensimmäinen radiolähetys kuultiin jouluaaton iltana 1906. Kaikki Atlantin laivaradiosähköttäjät kuulivat yllättäen sähkötyksen ja kohinan seasta myös sopraanon laulua, viulun soittoa ja Luukkaan jouluevankeliumin. Yleisradiotoiminnan malli sai alkunsa tuosta hetkestä.

Radion ikä lasketaan siis vähän riippuen siitä, mikä katsotaan radioksi. Jos kriittisiä ollaan, radio ei täytä sataa vuotta vielä 11 vuoteen! Jos taas langaton lennätin kelpaa radioksi, satavuotisjuhlat ovat ovella. Mikä mahtaa olla kuukausi ja päivä, siitä en sitten tiedä.

A. Kivimäki Tiedotusoppi