Re: Kansakunnan synty (Re: 1700-luvun...)

Hannu Salmi (hansalmi@utu.fi)
Tue, 08 Aug 1995 14:34:10 -0700 (PDT)


Date: Tue, 08 Aug 1995 14:34:10 -0700 (PDT)
From: Hannu Salmi <hansalmi@utu.fi>
To: h-verkko@sara.cc.utu.fi
Subject: Re: Kansakunnan synty (Re: 1700-luvun...)

On Mon, 7 Aug 1995, Heikki Lempa wrote:

> Ainakin Saksassa olen todennut painopisteen siirtyneen teemoihin jotka
> alkavat etuliitteella "kansallis-". Sen sijaan, etta tarkasteltaisiin
> kansallisen ideologista ja sosiaalista rakentamista, on naissa toissa
> oikeastaan uudelleenlammitetty vanhaa nationalismia ja nationalistista
> historiankirjoitusta 1800-luvulta. Eiko muuten Suomessakin ole viitteita
> tallaisesta "kansakunnan synty" - tyyppisesta kirjoittelusta?

Ehka joku muu osaisi vastata tahan kysymykseen paremmin. Mutta ainakin minulle suomalaisesta historiankirjoituksesta tulee akkia mieleen pikemminkin sellaisia tutkimuksia, joissa suhtaudutaan "kansallisuuteen" kriittisesti ja analyyttisesti. Ajatellaan vaikka Pertti Haapalan kirjaa "Kun yhteiskunta hajosi".

Jos mittarina pidetaan toukokuussa Helsingissa jarjestettya Suomalainen mentaliteetti -seminaaria, niin siita taas (ainakin muutamista kuulemistani esitelmista) tuli paallimmaisena mieleen, etta "suomalaisuus" otettiin aika lailla annettuna, koherenttina, monoliittisena. Monissa esitelmissa todella etsittiin "suomalaista mentaliteettia" ikaan kuin sellainen voisi olla olemassa.

Toisaalta taas kysymys "kansallisuudesta" ja "kansallisesta" on talla hetkella hyvin ajankohtainen taiteen tutkimuksessa, esimerkkina vaikkapa voimakas kiinnostus suomalaisen elokuvan ja musiikin menneisyytta kohtaan. Suomalaisen musiikin tutkimuksesta en paljoa tieda, mutta elokuvahistorian puolella "kansallisuutta" tarkastellaan kylla aika pitkalti kulttuurisena konstruktiona. Siina ei ainakaan ole kysymys Heikin mainitsemasta "vanhan nationalismin uudelleenlammittelysta".

Terv. Hannu S.