:: Lappalainen

:: Salmi

:: Suominen

:: Terho

 

       

Antti ja Armi

Yleisradio nukkui kun jalkapallon Englannin valioliigasta kantautui vuodenvaihteessa 2006–2007 huolestuttava uutinen. Ottelussa Fulham vastaan Watford Suomen entinen maajoukkuemaalivahti Antti Niemi loukkaantui tilanteessa, joka kuulosti poikkeuksellisen vakavalta jalkapallo-onnettomuudelta. Hän putosi pallontavoittelutilanteessa suoraan päälleen, ja ottelu oli kymmenisen minuuttia keskeytettynä hoitotoimenpiteiden johdosta. Vasta seuraavana päivänä saatiin tieto, että Antti Niemen niskanikamat eivät olleet murtuneet.

Jalkapallo-onnettomuus ei ole kuitenkaan tämän kirjoituksen kohde. Kun en nähnyt tapahtumaa kotoisilta tv-kanavilta, ryhdyin etsimään kuvamateriaalia internetistä. Lieneekö ollut skandaalinkäry vai mikä ajoi asialle, mutta uteliaisuus voitti. Kahden ensimmäisen päivän aikana ei löytynyt mitään, mutta kolme päivää onnettomuudesta löytyi videoleike sopivilla hakusanoilla. Avain oli internetin uusista vertaisverkoista vaikutusvaltaisin, YouTube, jonka avulla meistä jokainen voi levittää miljoonien käyttäjien katsottavaksi videoitaan.

YouTube tuli Suomessa laajemmin tietoon viimeistään viime itsenäisyyspäivänä. Jyväskylän sotilasparaatissa sotaveteraani kuoli jäätyään panssarivaunun alle, ja keltainen lehdistö löysi kuva-aineistonsa YouTubeen ladatusta videoleikkeestä. Sieltä saattoi katsoa koko tapahtumasarjan, eikä palvelun ylläpitäjää kiinnostaneet vaatimukset yksilönsuojaa loukkaavan leikkeen poistamisesta. Jonkinasteisena kompromissina YouTube esti videota käsitelleen keskustelun, ylläpitäjän mukaan "asiattomien kommenttien" johdosta. Vertaisverkkoa eivät kiinnosta yksilöt, jotka uutisoinnille alistetaan.

Myöskään Antti Niemen kohtalo ei saanut aluksi sympatiaa YouTubessa. Hakusanalla youtube antti niemi löytyi ensin juhlivaa vierasjoukkueen Watfordin yleisöä. Englantilainen jalkapallokulttuuri ei ole tunnettu siisteydestään saati vieraskoreudestaan. Watfordin fanikatsomo ei näyttänyt parempaa eliksiiriä juhlinnalleen löytävänkään kuin vastustajan huippumaalivahdin kohtalo. Kamera huojui ja meteli oli huumaavaa.

YouTube on iskeytynyt myös sähköpostilistoille. Siinä missä vielä vuosi sitten standardiaineistoa olivat pikkutuhmat powerpoint-esitykset, aiheina ovat nyt yltyvästi YouTuben videolinkit. Vuodenvaihteen suosituin löytyy myös Google Video -hakukoneen hakusanalla "World's worst music video". Linkistä avautuu vuoden 1978 varhainen suomalainen musiikkivideo: Danny & Armin esittämä englanninkielinen versio iskelmästä Tahdon olla sulle hellä. Kansainvälistä hittiä ei "I Wanna Love You Tenderistä" tullut, minkä voi ymmärtää myös katsomalla videon…

Video päättyy parivaljakon eteeriseen katoamiseen kohti avaruutta avoautollaan, jonka rekisterinkilvessä lukee DA-78. Avaruudellinen mielikuva sopii täydellisesti populaarikulttuuriparodiaan, joka maailman huonoimmasta musiikkivideosta tehtiin vain hetki YouTuben ensi-illan jälkeen. Englantilainen rock-yhtye Joy Division on tunnettu musiikkinsa synkistä ja monotonisista sävyistä. Popin kielellä tehtiin täydellinen camp-teko, kun joku vertaisverkon neropatti keksi yhdistää Joy Divisionin musiikkia iloisesti hymyilevään Danny & Armi -videoon. Meitä tavataan muistuttaa siitä, ettei kaikkea, mitä näkee ole syytä uskoa. Usko saa vahvistuksen YouTubessa. Kokeilkaa vaikka: Googlen hakusanat löytyvät tästä kirjoituksesta.

Henri Terho