Mietteitä ja kesäisiä muistoja Muistihuoneelta

Harjoitteluni Kerrottu ja koettu Turku -hankkeessa alkoi noin kolme kuukautta sitten. Nyt kun ajattelen taaksepäin, paljon on tapahtunut näiden kuukausien aikana. Pari päivää ennen Muistihuoneen liikkeelle lähtöä Sirkkalassa pidettiin Muistihuoneen tiedotustilaisuus. Tuolloin kesän 2011 Muistihuoneen kierros oli vielä edessäpäin ja muistan, miten jännittynyt olin odottaessani Muistihuoneen ensimmäistä siirtoa ja ensimmäistä varsinaista työpäivääni Muistihuoneella. Alku olikin yhtä pyöritystä, kun heti ensimmäisissä kohteissa Kyrössä, Riihikoskella ja Turun Vähätorilla, Muistihuoneella vieraili useita kymmeniä ihmisiä. Kesän aikana Muistihuone vieraili yhteensä kymmenessä eri kohteessa. Viimeisenä kohteena oli Manilla, jossa kävijöitä oli ensimmäisen kohteen eli Kyrön torin tavoin huimat 70 henkeä. Näin Muistihuoneen kierros päättyi juhlavasti Turun päivään.

Muistihuonetyöskentelyä Riihikoskella harjoittelun alussa. Kuva: Sanna Saarto.

Pitkin kesää kannoin mukanani yliopistolla sekä Muistihuoneen eri kohteissa pientä muistivihkoa. Vihkoon olin merkinnyt kaikki puhelut, joita pitäisi soittaa, sähköpostit, joita pitäisi lähettää, tiedotteiden ja artikkelien deadlinet, tulevat tapahtumat, Muistihuoneen siirtojen ajankohdat, mitä asioita pitäisi ehtiä selvittää ja kaiken mahdollisen muistettavan. Muistivihkoni auttoi huomattavasti asioiden organisointia ja ajan tasalla pysymistä. Muutoin kesään Muistihuoneella on mahtunut niin monipuolisia muistitietohaastatteluja, mielenkiintoisia tarinoita erilaisista valokuvista, kiinnostavia Aurajokeen liittyviä keskusteluja eri ihmisten kanssa sekä haastatteluja paikallislehtiin ja radioon. Lisäksi muutamissa kohteissa Muistihuonetta ei voitu käytännön syistä sijoittaa alun perin suunnitelluille paikoille ja tämä aiheutti osaltaan jännityksen hetkiä. Onneksi Muistihuoneelle löytyi kuitenkin lopulta joka kohteesta sopiva paikka. 

Muistihuoneella työskentelyn lisäksi olen ollut mukana tekemässä muun muassa syksyn Studia Generalia -luentosarjan tiedotteita. Luentosarjan järjestää Kerrottu ja koettu Turku -hanke sekä Turun Historiallinen Yhdistys. Syksyn aikana on luvassa monipuolisia luentoja liittyen Aurajokeen ja Turkuun naisten kaupunkina. Studia Generalia luentoja voivat kaikki kiinnostuneet käydä kuuntelemassa Forum Marinumissa joka tiistai klo 18-20 aina 15.11.2011 asti.

Osallistuin hiljattain, Muistihuoneen päivystäessä Ruskolla, Aurajoki-aiheisen esitelmä-illan järjestelytehtäviin. Maanantaina 12.9. Ruskon kirjastolla pidetyn esitelmä-illan teema liittyi Aurajoen kulttuuriympäristö -osakokonaisuuteen ja kaikki illan esitelmöijät käsittelivät Aurajokea eri näkökulmista. Pääsin myös itse esiintymään tilaisuuteen ja kertomaan Aurajokialueen matkailua käsittelevästä, tekeillä olevasta Pro gradu -työstäni.

Tulevan gradun esittelyä Ruskon esitelmä-illassa. Kuva: Jan-Erik Nyman.

Nyt voin helpottuneena miettiä kulunutta harjoittelua Muistihuoneen päättäessä kierroksensa. Kesän aikana kertyi runsaasti muisteluaineistoa arkistoitavaksi ja koen oppineeni harjoittelussa paljon uutta. Sain Muistihuoneen organisoinnista sekä muista, esimerkiksi markkinointiin ja www-sivuihin liittyvistä tehtävistä tarpeellista käytännön työelämäkokemusta, jota varmasti pystyn myös tulevaisuudessa hyödyntämään. Työskentelyni Aurajokimuistojen parissa toki jatkuu vielä harjoitteluni jälkeen, sillä syksyn aikana minun on tarkoitus koota yhteen kuluneen kesän sato ja alkaa arkistoida kerättyjä aineistoja yliopistolle. Pääsen vielä kertaalleen palauttamaan mieliin kesän aikana tehtyä työtä, haastatteluja, lomakkeita, valokuvia ja lahjoitettuja aineistoja, jotka odottavat paikkaansa arkistossa.

Harjoittelija Muistihuoneella heinäkuussa. Kuva: Outi Simola.

Muistihuoneen eri tilanteissa sain aina tarvittaessa ystävällisesti neuvoja ja apua hankkeen henkilökunnalta, josta olen kiitollinen. Haluan kiittää myös kansatieteen henkilökuntaa sekä kaikkia kesän aikana tavattuja yhteistyökumppaneita ja niitä monia ihmisiä, jotka omilla muistoillaan ja kertomuksillaan mahdollistivat Muistihuoneen onnistuneen toiminnan sekä arvokkaan ja runsaan aineiston. Työskentely Kerrottu ja koettu Turku -hankkeen parissa on ollut opettavaista ja hauskaakin. Kaikki työpäivät ovat olleet erilaisia. Tämä kulttuuripääkaupunkivuoden kesä 2011 ja Muistihuone jäävät varmasti ikuisesti mieleen.

Kategoriassa Kerrottu ja koettu blogi. Pysyvä linkki artikkeliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *