Muistihuone on houkutellut kesän aikana jo 1000 kävijää!

Aurajokimuistoja esittelevä ja keräävä Muistihuone on houkutellut kesän aikana yhteensä jo 1000 vierailijaa. YIT:n sponsoroimasta työmaaparakista muokattu Muistihuone aloitti kiertueensa juhannusviikolla ja on kiertänyt kesän aikana Turussa ja jokivarren kunnissa. Tähän mennessä Muistihuone on vieraillut Pöytyän Kyrössä ja Riihikoskella, Turun Vähätorilla ja Forum Marinumissa, Liedon Nautelankoskella sekä Auran torilla.

Muistihuoneen vierailijat ovat tutustuneet Aurajoen muistitietoa esittelevään näyttelyyn ja osa kävijöistä on kertonut jokimuistoistaan haastattelussa tai kirjoittanut muistoistaan sekä tuonut mukanaan omia jokiympäristöön liittyviä valokuviaan. Muistihuoneelle on tuotu lahjoituksena muun muassa Aurajokiaiheista kirjallisuutta, tauluja ja postikortteja. Lisäksi kesän kuluessa Muistihuoneelle on kertynyt lasten piirtämiä jokikuvia eri puolilta Aurajokea.

Tyttöjä luistelemassa Lakokosken jäällä Liedossa. Kuva: Marketta Tammi.

Muistoissa on tullut esiin kertojien omakohtaisia kokemuksia jokiympäristöstä. Aurajoki on ollut läsnä jokapäiväisessä elämässä monin tavoin. Se liittyy useasti varsinkin lapsuuteen, jolloin jokirannassa tahdottiin viettää kaikki mahdollinen vapaa-aika. Monia muistoja on tallennettu jokivarren uimakouluista, kalastuksesta, jäännostosta, luistelusta ja hiihdosta jokijäällä, joen tulvista ja jäiden lähdöistä. Useat kertojat ovat esimerkiksi muistelleet, miten jäät lähtivät keväällä liikkeelle kohti joen alajuoksua ja jäiden lähtöä keräännyttiin katsomaan suurin joukoin. Tulva-aikoina jokivesi taas nousi maaseudulla usein niin korkealle, että osa silloista peittyi veden alle.

Jäiden lähtö Auran Lahdon kylässä. Kuva: Tarja Kavander.

Nuorisolle jokirannat ovat olleet mieluisia kohtaamispaikkoja. Jokivartta on kertomuksissa kuvattu virkistysalueeksi, jossa voi harrastaa erilaisia aktiviteetteja. Jokiranta on myös sopiva treffipaikka, sillä sen varrella voi vaikka istuskella katselemassa ympäröivää elämää. Turussa joen koetaan määrittävän koko kaupunkia ja monissa muistoissa on todettu, että olisi vaikea kuvitella Turkua ilman Aurajokea.

Muistihuone on osa Turun yliopiston Kerrottu ja koettu Turku -hanketta, josta vastaa Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos. Hanke kuuluu Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 ohjelmaan. Muistihuone on liikkeellä jokivarren kohteissa Turun päivään 18.9.2011 asti. Seuraavaksi Muistihuone päivystää Liedon kunnantalon luona 17.-22.8.2011. Muistihuone on Liedossa avoinna arkipäivinä klo 10-12 ja 13-16 sekä Liedon päivänä su 21.8 klo 11-15! Liedon jälkeen vierailukohteina ovat Turun Halisten S-Marketin piha, Ruskon kirjasto ja Turun Manilla. Muistihuoneelle on vapaa pääsy ja kaikki ovat tervetulleita tutustumaan näyttelyyn ja kertomaan muistoistaan!

Kategoriassa Aurajoen kulttuuriympäristö » Artikkelit. Pysyvä linkki artikkeliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *