Harjoittelu alkoi vauhdikkaasti Muistihuoneella!

Aloitin harjoitteluni Kerrottu ja koettu Turku –hankkeen Aurajoen kulttuuriympäristö –osakokonaisuudessa parisen viikkoa sitten. Harjoitteluni tulee kesän ajan painottumaan Aurajokivartta kiertävään Muistihuoneeseen, jossa muiden opiskelijoiden ja harjoittelijoiden kanssa kerään muistoja Aurajoesta muun muassa haastattelemalla ja esittelen aiempaa kansatieteen oppiaineessa tehtyä Aurajoen muistojen tutkimusta. Muistihuone lähtikin liikkeelle melkein saman tien harjoitteluni alettua.

Hieman jännittyneenä odotin ensimmäistä työpäivääni Muistihuoneella, jonka kierros alkoi Aurajoen yläjuoksulta. Ensimmäisenä kohteena oli Pöytyällä sijaitseva Kyrön tori. Pohdin, miten YIT:n työmaaparakista muokatun Muistihuoneen siirrot onnistuisivat paikasta toiseen, kuinka paljon ihmisiä Muistihuone saavuttaa, miten se otetaan vastaan ja millaisia ajatuksia se herättää sekä miten haastattelujen teko tulee minulta sujumaan. Jo ensimmäisestä työpäivästä Muistihuoneella jäi kuitenkin positiivinen vaikutelma. Käytännön järjestelyt, kuten Muistihuoneen siirrot ovat sujuneet mukavasti ja ensimmäisen päivän kävijämäärä, jopa noin 70 henkeä, ylitti odotukseni. Ihmiset olivat jo heti ensimmäisessä kohteessa hyvin kiinnostuneita Muistihuoneesta, jonne tultiin niin katselemaan nostalgisia tunteita herättäviä vanhoja valokuvia jokivarresta kuin keskustelemaankin. Moni kävijöistä jäi paikalle pidemmäksikin aikaa palauttamaan mieliin omia jokimuistojaan.

Myös Muistihuoneen toisena päivänä Mäkiäisten torilla, Riihikoskella saimme lämpimän ja tervetulleen vastaanoton. Riihikoskella työskentelimme Muistihuoneella yhdessä hankkeen tutkimusassistentti Sannan kanssa. Olimme hieman yhdessäkin pohtineet etukäteen haastattelujen tekoa. Itse mietin, miten haastattelisin Aurajoen muistelijoita ja millaisia kysymyksiä kannattaisi kullekin haastateltavalle esittää. Monet kävijöistä intoutuivat kuitenkin kertomaan esimerkiksi jostain tietystä muistosta tai tapahtumasta melko yksityiskohtaisesti, jolloin en kauheasti edes ehtinyt esittää välikysymyksiä. Oli kiva huomata, miten innostuneesti monet muistelivat. Lisäksi Sanna ja minä tapasimme Riihikoskella yllättäen myös muutamia tuttujamme, jotka saapuivat katsomaan Muistihuonetta.

Muistihuone Mäkiäisten torilla aamulla 23.6.2011. Kuva: Sanna Saarto.

Vähätorille Muistihuone saapui Käsityöläismarkkinoiden ja Keskiaikaisten markkinoiden aikaan. Sinne avukseni saapuivat kaksi kansatieteen kenttätutkimuskurssin opiskelijaa päivystämään Muistihuoneella ja tekemään muistoihin pohjautuvia haastatteluja. Oli mukava huomata, miten Muistihuone houkutteli jälleen paikalle paljon vierailijoita. Aikuiset muistelivat tapahtumia tai lapsuusaikoja jokivarrella ja muutamat lapset piirsivät kuvia Aurajoen eri paikoista. Lasten piirtämät Aurajokikuvat ilostuttavatkin nyt Muistihuoneen seiniä. Muistihuoneen näyttelyn Aurajoen valokuvista löytyi myös monille vierailijoille tuttuja paikkoja.

Työskentelyni alku Kerrottu ja koettu Turku –hankkeessa on ollut jännittävää ja mielenkiintoista. Muutaman kerran minua ja hankkeen muita harjoittelijoita ja työntekijöitä on ehditty Muistihuoneeseen liittyen jo haastatella paikallislehtiinkin. Pian on luvassa myös ensimmäinen radiohaastattelu. Muistihuoneen liikkeiden organisoiminen paikasta toiseen, huoneella päivystäminen ja käytännön asioista sopiminen soittelemalla ja sähköposteilla on vienyt näin harjoittelun aluksi suurimman osan työajastani, mutta jonkin verran olen ehtinyt tehdä toimistotöitä myös työpisteessäni Fennicumilla, jossa on aina miellyttävä ja ystävällinen ilmapiiri. Olen jo hieman päässyt kirjoittamaan tekstejä hankkeen www-sivuille, tekemään tiedotteita ja harjoittelemaan tekstien taittamista. Olen myös ollut hankkeessa mukana opiskelijajäsenenä jo ennen harjoitteluni varsinaista alkua eri tehtävissä, kuten haastattelemassa ja suunnittelemassa Muistihuoneen näyttelytekstejä ja hankkimassa valokuvia keräilijöiltä arkistoitavaksi, joten olin päässyt etukäteen näkemään hanketyöskentelyn arkea.

Harjoittelija haastattelemassa informanttia Muistihuoneella. Kuva: Sanna Saarto.

Ensimmäiset työviikkoni ovat tuntuneet menevän vauhdilla, sillä koko ajan tapahtuu ja kiirettä pitää. Hanketyöskentely on osoittautunut antoisaksi, sillä jatkuvasti oppii jotain uutta. Olen päässyt matkustelemaan jokivarren kunnissa Muistihuoneen mukana ja nyt huone on rantautunut hetkiseksi Turkuun. Muistihuone esittäytyy ja kerää Aurajokimuistoja Forum Marinumissa 18.7.2011 asti. Forum Marinumilla päivystämme hankkeen toisen harjoittelija, Naisten kaupunki –osahankkeen Miian sekä Sannan ja kansatieteen opiskelijoiden kanssa. Myöhemmin kesällä lähden keräämään jokimuistoja Liedosta ja Aurasta. Vierailu eri paikkakunnilla Aurajokivarrella tuo vaihtelevuutta ja monipuolisuutta Muistihuoneella työskentelyyn. Joen yläjuoksulta, Aurajoen kunnista on jo tähän mennessä tullut erilaisia muistoja kuin kaupunkialueelta. Muistihuoneella olen tavannut monia kiinnostavia ihmisiä, joilla on ollut erilaisia kertomuksia Aurajoesta. Jäänkin mielenkiinnolla odottamaan, mitä seuraavat kohdepaikat tuovat tullessaan ja millaisia uusia muistoja saan kuulla. Toivon, että mahdollisimman moni löytäisi tiensä Muistihuoneelle kesän aikana!

Kategoriassa Kerrottu ja koettu blogi. Pysyvä linkki artikkeliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *