Vilkasta vaihtokauppaa pula-ajan hengessä Martin kulttuuriolohuoneella

Keskiviikkona 22.6.2011 Martin kulttuuriolohuoneella kävi kuhina. Kerrottu ja koettu Turku -hankkeen Naisten kaupunki -teemakokonaisuus järjesti Vanhasta uutta – kierrätystä ja luovuutta kahdella vuosisadalla -näyttelynsä yhteydessä modernin vaihtokauppatorin pula-ajan hengessä. Osallistujat pääsivät kokeilemaan vaihdantataloutta käytännössä tuomalla vaihtoon itselleen hyödyttömäksi käynyttä, mutta jollekin toiselle hyvinkin käyttökelpoista tavaraa. Tilaisuudessa tavarat vaihtoivat omistajaa, mutta rahaa ei tarvinnut käyttää.

Vaihtokauppiaita tutustumassa toritarjontaan. Kuva: Miia Raivikko.

Martin kulttuuriolohuoneen matineatilaan löysi tiensä kolmisenkymmentä osallistujaa – ja sitäkin enemmän vaihdettavaa. Esineet suihkuverhosta jatkojohtoon ja monenlaisista vaatteista pehmoleluihin pääsivät uuteen kotiin. Jännittävimpiin kotia etsiviin tavaroihin lukeutui sähkökäyttöinen kananmunankeitin. Monia kiinnosti, mistä heidän valitsemansa tavarat olivat peräisin tai liittyikö niiden elämänkaareen jonkinlainen tarina.

Torituotteita, taustalla Vanhasta uutta -näyttelyn seinäplakaatteja. Kuva: Miia Raivikko.

Tapahtumassa haluttiin korostaa sitä, kuinka nykyihmisillä olisi paljon opittavaa pula-ajan kokeneilta sukulaisiltaan, jotka olivat todellisia mestareita vanhan hyödyntämisessä uudelleen. Vain mielikuvitus saattoi olla rajana. Kun nykyaikana vanhan hyödyntäminen ei tunnu enää välttämättömältä, täysin käyttökelpoista tavaraa joutuu kaatopaikalle, vaikka sitä voitaisiin vielä käyttää uudelleen. Vaihtokauppatorilla emme halunneet tuoda esiin ainoastaan vaihdannan ekologisia ja taloudellisia etuja, vaan osoittaa myös, kuinka mukavaa voi olla kerääntyä yhteen ja kokea hetken aikaa kollektiivista elämäntapaa muiden kaupunkilaisten kanssa.

Niksinurkassa osallistujilla oli mahdollisuus tutustua niin nykyisiin kuin säännöstelyn aikaisiinkin nikseihin ja arkea helpottaviin konsteihin. Vaihtokauppatorin tunnelmia tallensi Ylen Lounais-Suomen uutisten sekä Turun paikallisradion toimittaja. Tavarat, jotka eivät menneet kaupaksi, lahjoitettiin Martin kulttuuriolohuoneen kaappikirpputorille.

Hankkeen harjoittelija Miia Raivikko ihailemassa Vanhasta uutta -näyttelyä Martin kulttuuriolohuoneella. Seuraavaksi Miia tuottaa liikunta-aiheisen näyttelyn Nummen kirjastoon. Kuva: Maija Mäki.

Naisten kaupunki -näyttelykierros jatkuu edelleen: seuraavaksi vuorossa on Tamburiinin tahtiin – muistoja tyttöjen koululiikunnasta -näyttely Nummen kirjastossa 5.-22.7.2011. Näyttelyyn liittyy turkulaisia liikuntapaikkoja käsittelevä muistelutapahtuma 13.7.2011 klo 17 alkaen. Lämpimästi tervetuloa!

Kategoriassa Naisten Kaupunki » Artikkelit. Pysyvä linkki artikkeliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *