Ilpoisten kirjastossa muisteltiin lapsuutta lämmöllä

Helteisestä säästä huolimatta Ilpoisten kirjastoon saapui keskiviikkona 8.6. tyttöjä useammassa sukupolvessa. Saimme hämmästellä missejä ja glamouria tihkuvaa leikekirjaa 1950–60-luvun taitteesta sekä ihailla Amerikasta asti Turkuun saapuneita nukkekodin asukkeja. Esineet oli säilytetty huolella, sillä pienen pieni posliiniastiastokin oli täysin naarmuuntumaton.

1950-lukulaisen nukkekodin asukkaat tulivat Turkuun Amerikasta asti. Kuva: Miia Raivikko.

Leikekirja oli toimittajan urasta haaveilleelle nuorelle tytölle tärkeä tapa säilöä idolit yksiin kansiin. Kirjan lehdet täyttyivät suomalaisten missien lisäksi ulkomaalaisten tähtien kuvista Brigitte Bardot’sta Maria Callasiin. Myös prinsessa Margaretin kuninkaalliset häät ikuistettiin leikekirjan sivuille. Kaikissa turkulaiskodeissa ei vielä vihkiäisvuonna 1960 ollut televisiota, joten leikekirjan tekijä kuvaili, kuinka joukolla keräännyttiin television omistavan tuttavan luokse seuraamaan ensimmäisiin televisiointeihin lukeutunutta suurta spektaakkelia – ”jonka koko kansakunta muistaa”, kuten leikekirjan lehdillä lupailtiin. Kirjan erikoisuuksia olivat ulkomaalaisilta kirjeystäviltä saadut lehtileikkeet.

Myös oman kaupungin tyttö Tarja Nurmi "toist' puolt' jokkee" pääsi koristamaan turkulaistytön leikekirjaa vuonna 1959. Kuva: Miia Raivikko.

Helle sai erään osallistujan muistelemaan, kuinka 1960-luvun alkuvuosina tehty matka Beirutiin oli ihmeellinen kokemus turkulaiselle 16-vuotiaalle tyttöselle. Koulussa oppilaalla oli selittämistä, kun Puolalan yhteislyseon opettajat eivät meinanneet uskoa, että työläisperheen tyttö oli tosiaan käynyt Beirutissa asti. Yhtä paljon hienostohotellin asiakkaat olivat ihmetelleet, kun kaksi suomalaistyttöä seisoi hississä litimärät uimapuvut päällä – eiväthän tytöt tienneet, kuinka hotellissa olisi kuulunut käyttäytyä.

Ulkomaiden ihmeiden ja kotikaupungin lisäksi muisteltiin kesäisiä retkiä Helsinkiin sekä erään muistelijan opiskeluaikaa Tampereella – mistä opiskelija kuitenkin halusi valmistuttuaan palata Turun kotoisaan ilmapiiriin. Harva edes lähti toiselle paikkakunnalle opiskelemaan. Turussa kun ovat ne tutut paikat ja ihmiset. Se on kaupunki täynnä muistoja.

Tapahtumaan osallistuneita muistelijoita. Kuva: Miia Raivikko.

Ensi keskiviikkona 15.6. Turun Sanomien tapahtumaliitteessä muistelijoiden mietteitä tapahtumasta!

Kategoriassa Naisten Kaupunki » Artikkelit » Naisten Kaupunki. Pysyvä linkki artikkeliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *