Mummoskin oli luova!

Villasukka?
Käsityöläisammatit?

Alussa oli brainstorm.

Ensin emme ehkä osanneet ajatella tarpeeksi kuumailmapalloja ja ilotulituksia näyttelyideoinnissamme, mutta silti ryhmän mopo pääsi karkuun. Siitä se flow sitten lähti. Toisin kuin muilla ryhmillä, meille syksyisten muistelupajojen yhteydessä tallennettu materiaali ei tarjonnut selvää suuntaa. Näyttelypaikaksemme määräytynyt Martin kulttuuriolohuone sai ajatuksemme kääntymään tähän kaupunginosaan. Mistä Martti on kuuluisa? Mitä siihen liittyy? Tietenkin sota ja juhannuspommitukset. Entä miten nämä linkittyvät turkulaisiin naisiin ja ryhmämme teemaan, kädentaitajiin? Kotirintaman raaka-ainepula ja vanhan hyödyntäminen neuvokkain niksein edellyttivät takuulla kädentaitoja ja luovuutta.

Idea alkoi itää. Sotavuosina vanhasta tehtiin uutta pakon edessä. Hehkulampusta syntyi kärpäspyydys, miesten päällystakista naisten kävelypuku, sukanvarresta lapanen ja huopahatusta vauvan nuttu.  Ajatus kulkeutui nykyaikaan. 2000-luvulla käyttökaarensa päätepisteeseen päätyneet tavarat tuunataan uuden elämän saaneiksi muotiluomuksiksi ja käyttöesineiksi. Romujen ja jämämateriaalien käyttö voi jopa viestiä tiettyä elämäntapaa ja arvomaailmaa. Laskuvarjosta voi tuunata tiedostavan iltapuvun ja autonrenkaista katu-uskottavan käsilaukun.

Aiheen työstämisessä ja käytännön toteutuksessa tunnelmat ovat vaihdelleet epätoivosta inspiraatioon. Työ on vienyt meidät uusien oivallusten äärelle. Remonttireiskasta arkistohiireksi ja tietokonenörtistä tiimityöskentelijäksi muuntautuminen ei ehkä ole ollut aina vaivatonta, mutta antoisaa se on ollut – kukin, joka on elämässään opiskellut, tietää miten tervetulleita käytännönläheiset ja sosiaaliset projektit voivat olla.

Naisten Turku-hankkeeseen liittyvän näyttelysarjan kädentaitajat-ryhmän näyttely Vanhasta uutta – kierrätystä ja luovuutta kahdella vuosisadalla on esillä Martin kulttuuriolohuoneella. Näyttely on avoinna 14.6.-30.6.2011 ti-pe klo 14-20, la klo 11-18. Juhannuksena suljettu.

Kategoriassa Kerrottu ja koettu blogi. Pysyvä linkki artikkeliin.

Yksi kommentti artikkeliin Mummoskin oli luova!

1. Tammivaara Ritva kirjoitti:

Erittäin hyvä idea tässä vaiheessa muistella miten menneinä vuosikymmeninä ongelmia ratkottiin ja miten tärketätä oli ettei peukalo ollut keskellä kämmentä . Näyttelyn sijoittaminen Martin kaupunginosaan onmielestäni erittäin onistunutta, koska minulla on sieltä henkilkohtaisia kokemuksia 1946 lähtien, jolloin asetuimme asumaan Stålarminkatu 15, josta isäni oli ostanut asunnon, kun äitinit oli saanut vakinaisen viran kieltenopettajani ja isäni oli muuttamassa Varsinias-Suomen tuberkuloosiparantolan lääkärin virasta yksityispraktikukseksi Turkuun liiallisen työmäärän ja sydänoireittensavuoksi. Hän ehti äkillisesti kuolla 31.10. 1946 kesken potilas vastaanoton paimion parantolassa, mutta minä jatkoin Martin koulun toisella luokalla ja talvisin kaunoluistelin Urheilupuistossa Orvokki Salmikiven johdolla. Tutuksi tulivat Martinmäen kalliot, joiden yli matka vei luistelemaan. Pimeätä oli kun palasinklo 21.30 kotiin kun Urheilupuisto suljettiin. kerran liukastuin ja löin takaraivonei niin, että luulin kalloni halkeavan. Asuimme martin alueella siihen asti kunnes minut vielä konfirmoitiin Martin kirkossa, vaikka oppikoulua olinkin jo ehtinyt käydä 5.ttä vuotta ent. Käsisalmen yhteislyseiossa, joka olisodan jälkeensijoitettu Kauppatorin kulmassa olevaan entiseen postitaloon. Rullaluistelu ja levymusiikki valsseinne kuuluivat silloin urheilupuistossa, mutta minä enmontakaan kertaa kenttää kiertanyt kun olin innostunut harjoittelemaan kaunoluisteluun kuuluvia pakollisia kuvioita ja vapaaluistelua, johonkuuluivat piruetit, erilaiset nykyiseen verrattuna vaatimattomat hypyt ja askelkuvit. Kuuluupa muistoihini sekin kun 30 asteen pakkasessa sunnuntai aamuna minä ja Orvokki Salmikivi pitkässä lammasnahkaturkissaan ja rukkasissaan olimme paikalla harjoittelmaan kuvioita. Jää oli sen verran haurasta että harjoittelumme jäi korkeintaan tunnin mittaiseksi. Nykyisin sen aikaiset kaunoluistelijat, lempinimeltään Luomuluistelijat, kerääntyvät erilaisten luistelutapahtumien yhteydessä Turun Riennon muistuttaessa meitä erilaisista luistelutapahtumista ja Eeva-Raija Kausen (ent. Varonen) toimiessa usein verkoston ylläpitäjänä.