Mistä on akateemiset naiset tehty?

Alkutunnelmat olivat odottavat, kun näyttelynrakennus-kurssimme alkoi. Itse en ole vielä koskaan ollut mukana suunnittelemassa tai tekemässä näyttelyä, joten koko prosessi oli hieman hämärän peitossa. Ryhmässämme oli kuitenkin yksi koko syksyn Naisten Turku-muistelupajoissa ollut jäsen, jonka kokemuksen avulla prosessi alkoi pikku hiljaa aueta.

Oppimistilaisuutena kurssi on ainutlaatuinen; kokonainen näyttelyiden sarja, joka tulee saada pelaamaan yhteen. Työryhmä on suuri ja jokaisen panos tärkeä. Luulen että tulemme kaikki oppimaan niin näyttelynsuunnittelusta, kuin minkä tahansa projektin läpivedosta ja aikataulutuksesta paljon tulevien viikkojen aikana.

Suunnittelu lähti kuitenkin nopeasti käyntiin ryhmiin jakaantumisen jälkeen. Meidän ryhmämme ryhtyi pohtimaan näyttelypuitteita akateemisen naisen ympärille. Näyttelyssä haluamme tuoda esiin naisten omia näkemyksiä ja kokemuksia akateemisuudesta ja siitä mitä on akateeminen nainen. Kuvien, tekstien ja esineiden avulla haluamme luoda muistelun ja samaistumisen fiiliksen eri aikakausien akateemisille naisille.

Kartoittaessamme eri yhteistyötahoja esineistön ja kuvien lainaamisen suhteen, nousi Liedon Vanhalinna ja Yliopiston oma kuva-arkisto aiheemme vuoksi etusijalle. Yhteistyö Liedon Vanhalinnan kanssa lähti heti sujumaan hienosti. Historiikkien syövereihin heittäytyessä tuntui jo siltä, että nyt tässä oikeasti tehdään näyttelyä. Ensin tuntui hankalalta tarttua teemoihin, koska kaikki näkökulmat tuntuivat mielenkiintoisilta. Vanhan ainejärjestötoimijan naisenergia alkoi virtaamaan, kun luki kuinka 1890-luvulla eivät naiset saaneet osallistua osakuntien toimintaan! Tästä onkin tultu pitkä matka nykypäivään, kun ainejärjestö toimintaan saa uhkaamalla, kirityksellä ja lahjonnalla houkutella toimijoita; miehiä tai naisia.

Kategoriassa Kerrottu ja koettu blogi. Pysyvä linkki artikkeliin.

Yksi kommentti artikkeliin Mistä on akateemiset naiset tehty?

  1. Tammivaara Ritva kirjoitti:

    Näyttely TY:n hallintorakennuksen aulan vitriinissä on mielenkiintoinen ja näkemisen arvoinen. Olemme nyt jo edenneet Akateemiset naiset työpajassa avajaisten asteelle ja olen pitänyt tänään 3.5 avajaispuheen, josta näkemykseni ja kiitollisuuteni Teidän opiskelijoiden ja ohjaajien suurta työmäärää kohtaan tulee esiin. Erinomaista kun ajoissa olette herättäneet ajatuksen menneiden vuosikymmenten merkityksestä akateemisten naisten olosuhteiden ja aseman kehityksessä .Olen lähettänyt puheeni Teille kotisivuille sijoitettavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *