Joki-ekskursio Poriin 19.3.2011

Kerrottu ja koettu Turku -hankkeen Aurajoen kulttuuriympäristö -osakokonaisuus järjesti Kulttuurin tuote ja tuottaminen -kurssin opiskelijoille workshop-päivän Porin Luontotalo Arkissa lauantaina 19.3.2011. Matkalle lähdimme bussilla Turusta, Fennicumin edestä yhdeksältä aamulla ja Poriin saavuimme yhdentoista maissa.

Aamupäiväkahvien jälkeen kymmenen opiskelijan ryhmä kokoontui lehtori Timo J. Virtasen opastuksella Luontotalo Arkin luentosaliin hahmottelemaan Aurajokialueen kehittämismahdollisuuksia ja tulevaisuusskenaarioita. Työpajassa Aurajoki jaettiin eri osioihin, joita olivat muun muassa joen brändi, saavutettavuus, vapaa-aika, talous, virkistyskäyttö, joki kulttuuriväylänä ja kestävä kehitys. Kyseisten osioiden alle opiskelijat saivat kirjoittaa omia ajatuksiaan, mielipiteitään ja ehdotuksiaan jokialueen kehittämiseen ja tulevaisuuteen liittyen.

Opiskelijat pohtimassa tulevaisuuspajan teemoja. Kuva: Timo J. Virtanen

Työpajassa syntyneet ideat jaettiin eri teemoihin, joita opiskelijat pääsivät purkamaan kolmen hengen ryhmissä. Ryhmissä oli pohdittu Aurajokiympäristöä monista eri näkökulmista. Tulevaisuudessa toteuttamiskelpoisiksi teemoiksi valittiin kylttien ja opasteiden lisääminen jokivarren eri muistipaikoilla, tapahtumien ja kulttuuritarjonnan lisääminen ja jokivarren nähtävyyksien sekä rakennus- ja teollisuusperinnön monipuolisempi hyödyntäminen. Lisää työstämistä ja aikaa vaativiksi, mutta kehittelykelpoisiksi teemoiksi muotoutuivat kaupunki-identiteetin rakentaminen Aurajoen avulla, teollisen kulttuuriperinnön hyödyntäminen opetuskäytössä sekä vanhojen rakennusten uusiokäyttö.

Työpajatyöskentelyä. Kuva: Anne Simola.

Työpajatoiminnan jälkeen ohjelmassamme oli vielä paikallisiin museoihin tutustumista.  Vierailimme Luontotalo Arkissa sijaitsevassa luonnontieteellisessä museossa, jonka näyttelyssä esiteltiin Selkämeren alueen ja Kokemäenjoen rantojen luonnonympäristöä. Jatkoimme Luontotalolta kävellen matkaa kohti Kokemäenjoen rantaa, jossa teimme pienen kävelykierroksen. Kävimme myös tutustumassa Satakunnan museon näyttelyihin sekä kotimatkalla poikkesimme vielä katsomaan Porin kuuluisia kulttuurirakennuksia, Rakastajat-teatteria sekä Kulttuuritalo Annista. Takaisin Turkuun lähdimme iltapäivällä.

Kulttuuritalo Anniksen luona. Kuva: Anne Simola.

Työpajapäivä Porissa avasi monipuolisia näkökulmia Aurajokeen sekä tuotti mielenkiintoisia ajatuksia ja mielikuvia Aurajoen mahdollisuuksista tulevaisuudessa.

Kategoriassa Aurajoen kulttuuriympäristö » Artikkelit. Pysyvä linkki artikkeliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *