Mistä on naisten Turku tehty?

”Nyt alkaa luova prosessi!”, hehkutti ohjaajamme Sini Ojala ensimmäisessä yhteisessä
tapaamisessamme torstaina 24.2. Naisten Turku -hanke on edennyt syksyn 2010
muistelutyöpajoista vaiheeseen, jossa historia-aineiden ja kansatieteen opiskelijat alkavat hyödyntää pajojen tuotoksia suunnittelemalla aihepiireistä kuusi näyttelyä. Syksyn mittaan eri-ikäisiltä turkulaisnaisilta saadut moninaiset muistot eivät jää Turun yliopiston kulttuurien tutkimuksen arkistoihin pölyyntymään, vaan niiden avulla aiomme elävöittää kesän aikana niin kaupungin sivukirjastoja kuin muitakin yleisiä kaupunkitiloja. Kahdeksan eri teemaa, noin 40 vilkasta muistelukertaa ja monta tuntia nauhoitettua materiaalia – siinä lähtökohtamme näyttelyiden suunnitteluun.

Kurssimme ohjaaja ei ollut ainoa, joka hehkui innosta. Opiskelijoille näyttelynrakentamiskurssi on ainutlaatuinen tilaisuus päästä testaamaan luovuuttaan ja osaamistaan käytännössä. Myöskään yhteistyökyvyn arvoa ei sovi tämän kurssin kuluessa unohtaa. Kurssin suuri sekä innokas osallistujakunta kielii varmasti siitä, että konkreettisia taitoja koulivalle kurssille on luentojen lomassa tilausta. Tätä kurssia ei voi suorittaa vain tenttiin raahautumalla, vaan tapaamisiin on syytä sitoutua, jotta näyttelysuunnitelma valmistuu ajallaan. Haasteeksi saattaakin muodostua kurssin tiivis aikataulu. Suunnittelun alkuun pääsemiseksi ryhmät ovat maaliskuun aluksi jalkautuneet mittanauhoin ja kameroin varustautuneina tutustumaan omiin näyttelytiloihinsa. Erityisen mukavaa
on ollut huomata, kuinka mielellään tilojaan näyttelyitämme varten lainaavat tahot ovat tukenamme.

Tarkoituksena ei ole ainoastaan esitellä jo kerättyä materiaalia, vaan myös herätellä yleisön henkilökohtaisia muistoja. Näyttelyt paljastavat kaupungin, jossa mennyt ja nykyhetki kohtaavat – palasen kaupunkilaisten mielensisäistä Turkua. Näyttelyissä liikutaan kaupungin laidoilta toisille ja tunnustellaan menneisyydestä jääneitä muistumia tuntemusten, kokemusten ja mielikuvien avulla. Odotamme mielenkiinnolla, mitkä asiat kukin ryhmä nostaa laajasta aineistosta esille ja kuinka näitä muistoja esitellään näyttelyissä. Millaisen tarinan muistot meille kertovat? Mistä on naisten Turku tehty?

Tule ottamaan siitä selvää kesän aikana vaihtuviin näyttelyihin.
Näyttelyajat ja -paikat löydät tämän linkin takaa.

Kategoriassa Kerrottu ja koettu blogi. Pysyvä linkki artikkeliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *