Rusko

Muistihuone Ruskon pääkirjastolla 9.9. -12.9.2011.

Yli 5800 asukkaan Rusko sijaitsee Turun välittömässä läheisyydessä tarjoten asukkailleen myös rauhallisen ja maaseutumaisen ympäristön. Vanhin dokumentoitu maininta Ruskosta löytyy vuodelta 1337. Vahdon kunta liittyi Ruskoon vuoden 2009 alussa. Ruskon vaakunaksi tuli tässä yhteydessä Vahdon vaakuna, jonka punaisessa kentässä on kuvattu kolme kruunattua, kultaista  viikatteen terää alakkain. Kunnan pohjoisin piste on Kuhankuono, kaikkiaan seitsemän kunnan yhteinen rajapyykki. Kunnan eteläosassa sijaitsee Kullavuori, jonka rinteellä on hiidenkirnu.

Ruskon pääkirjasto sijaitsee aivan Ruskon kunnan keskustassa. Se aloitti toimintansa vuonna 1874 kirkon sakastissa. Nykyiselle paikalleen pääkirjasto siirtyi vuonna 1995. Kirjaston vieressä sijainneesta entisestä liikekiinteistöstä saatu lisäosa valmistui helmikuussa 2009.

Kerro ja kommentoi muiden kertomuksia liittyen Ruskoon.

Yksi kertomus kohteesta Rusko

1. Anne Simola kirjoitti:

Muistihuone Ruskon pääkirjastolla

Lähtiessäni ajamaan kohti Ruskoa perjantaina 9.9.2011 aamu oli jo syksyinen. Onneksi kuitenkin aurinko lämmitti vielä mukavasti. Muistihuone oli saapunut toiseksi viimeiseen kohteeseensa, eli Ruskon kirjaston pihalle. Kirjaston henkilökunta ystävällisesti vastaanotti minut saapuessani paikalle.

Perjantaina sain ensimmäiset vierailijani jo heti kymmeneltä aamulla, juuri kun olin ehtinyt laittaa Muistihuoneen ulkotaulut ja ständit paikalleen. Vierailijat kertoivat asuvansa nykyään Ruskolla, mutta yksi heistä oli asunut lapsuutensa Liedossa, joten muistoja Aurajoesta oli ehtynyt kertyä. Eräs toinenkin vierailija sanoi asuneensa opiskeluaikoinaan Turussa ja muisti hengailleensa joskus kavereiden kanssa joen rannalla.

Maanantai 12.9. puolestaan oli sateinen ja tuulinen päivä. Tämän huomasi myös kävijöiden määrässä, sillä pihapiiri vaikutti hiljaiselta ja autiolta vielä aamulla. Muistihuoneella päivystäessäni aloin hieman kaipailla lämpimiä kesäpäiviä, joita oli ollut vielä noin kuukausi sitten. Iltapäivällä ympäristössä alkoi olla hieman enemmän liikettä. Onneksi muutamilla kävijöillä oli aikaa pyörähtää sisällä rupattelemassa hetken omasta suhteestaan Aurajokeen.

Ruskolla virtaa Aurajokea pienempi ja Raisionjokeen yhtyvä Ruskonjoki. Pohdin, millaisia muistoja ihmisillä on tästä joesta ja onko sen varrella vietetty samalla tavoin aikaa kuin Aurajoen. On mielenkiintoista myös pohtia, miten eri joet eroavat toisistaan ja mitä yhtäläisyyksiä niistä löytyy. Tosin Ruskonjokeen liittyviä muistoja en saanut tällä kertaa Muistihuoneella kuulla.