Riihikoski

Muistihuone Mäkiäisten torilla 23.6.2011.

Riihikoski on Pöytyän kunnan suuri taajama, joka kasvoi 1900-luvun alkupuolella keskustataajamaksi vehnämyllyn ja kuntaliiton sairaalan ympärille. Kummatkin toimivat edelleen. Matti Vihtori Rantanen rakennutti alkuperäisen vehnämyllyn aikanaan Aurajoen rannalle. Palo kuitenkin tuhosi tämän vesivoimalla toimineen myllyn. Myöhemmin Veikko Rantanen jatkoi isänsä jalanjäljissä ja rakensi Riihikosken vehnämyllyn nykyiselle paikalleen vuonna 1936. Kunnantalo Riihikoskelle rakennettiin 1960-luvulla.

Taajama on laajentunut naapurikylien maille, mm. Mäkiäisiin. Riihikosken tori on Mäkiäisten talolla torstaisin. Monimuotoisen toiminnan keskuksena toimiva Mäkiäisten Työväentalo rakennettiin vuonna 1914.

Kerro ja kommentoi muiden kertomuksia liittyen Riihikoskeen.

Yksi kertomus kohteesta Riihikoski

  1. Sanna Saarto kirjoitti:

    Juhannusta edeltävä torstai 23.6.2011 oli valjennut harmaana, mutta iloisen keltainen Muistihuone värikkäine kulttuuripalloineen loisti torin laidalta taajaman keskusraitille näkyvästi. Olin löytänyt perille! Kerrottu ja koettu Turku -hankkeen Muistihuone oli samana aamuna saapunut Riihikosken Mäkiäisten torille Kyröstä, jossa se oli houkutellut runsaasti väkeä muistelemaan omia jokikokemuksiaan. Koska tori oli täynnä ihmisiä jo heti aamusta, saattaisi päivästä tulla vilkas muistelutapahtuma myös Riihikoskella.

    Päivän aikana Muistihuoneelle saapuikin monia paikallisia muistelijoita,jotka olivat halukkaita jakamaan muistojaan minulle ja toiselle harhoittelijalle, Annelle. Saimme kuulla Mäkiäisten Työväentalon rakennus- ja kunnostusvaiheista, Jalkalan ja Koskelankosken myllyistä, Kaulajoen eläimistöstä, kasvillisuudesta ja kalastusmahdollisuuksista. Minuun teki vaikutuksen se, miten antaumuksella ja avoimesti ihmiset palauttivat mieliin omia kokemuksiaan, ja miten suurta oli monien tietämys omasta lähiympäristöstään ja sen historiasta. Toivon, että aika olisi riittänyt useamman kävijän haastatteluun. Paikalle pöllähti myös vanhan harjoittelutilani emäntä tyttärensä kanssa. Sain kutsun saapua kahville Muistihuoneen sulkeuduttua. Saapuessani Anttiloiden pihamaalle, tulvi mieleeni muistoja monen vuoden takaa. Olin jälleen nuori maatilaharjoittelija, joka sai juosta mullikoiden perässä pitkin jokivarren pusikkoja ja hoitaa päkäpäisiä kuttuja. Muistin yhtäkkiä kaikki äänet, hajut ja tuoksut, näin mielessäni välähdyksiä menneistä ihmisistä, töistä ja maisemista. Mieleni täytti haikeus ja hyvä mieli.

    Sanna Saarto, tutkimusassistentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *