Lieto

Muistihuone Liedon kunnantalolla 17.8.-22.8.2011.

Liedon pitäjän ja kirkon perustamisvuodeksi on sovittu vuosi 1331, jolloin samalta vuodelta säilyneessä asiakirjassa mainitaan Liedon kirkkoherra Pietari ensi kerran. Liedossa on monia kiinnostavia paikkoja kuten Liedon Pyhän Pietarin kirkko, Liedon Vanhalinna, Nautelankosken alue, Littoisten Verkatehdas ympäristöineen, Parmaharjun urheilukeskus hyppyrimäkineen, Zoolandia-eläintarha sekä Liedon vesitorni.

Liedon uusi kunnantalo rakennettiin vanhan kunnantalon koillispuolelle. Näin Liedon kunnallishallinnon kaikki kolme rakennusvaihetta ovat vierekkäin vanhimmasta kunnantuvasta lähtien. Rakennuksen julkisivujen päämateriaali on vaalea tiili, keskushallin lattia Liedon omaa tummanpunaista graniittia. Kunnantalo on suosittu näyttelytila. Valoisa ja avara rakennus sopii hyvin taustaksi taiteelle.

Kerro ja kommentoi muiden kertomuksia liittyen Lietoon.

Yksi kertomus kohteesta Lieto

1. Anne kirjoitti:

Lietolaisten ja Liedossa kävijöiden Aurajokeen liittyviä muistoja ja kokemuksia kerättiin Liedon kunnantalon luona lähes viikon ajan 17.–22.8.2011. Kunnantalon piha-alue osoittautui melko vilkkaaksi paikaksi arkipäivisin, jolloin ihmisiä liikkui asioimassa kunnantalolla sekä kirjastossa. Kunnantalon pihalle sijoitetun parakin kirkkaan keltainen ulkoasu herätti huomiota ja useat ohikulkijat tulivat uteliaisuudesta katsomaan mitä muistihuoneen sisältä löytyy.

Muistihuoneelle saavuttiin myös varta vasten tuomaan kirjoitelmia omista muistoista, joki-aiheisia valokuvia viime vuosien ajalta sekä Liedon kirkonkulmalla käydyn uimakoulun todistus 1950-luvulta. Kaikkein kerrotuimpia maaseudun jokeen liittyviä muistoja muistihuoneella tähän mennessä ovatkin olleet juuri uimakoulua koskevat muistot. Lähestulkoon jokainen Liedossa ja muissakin jokivarren kunnissa muistojaan Aurajoesta kertonut on sanonut käyneensä joessa joskus uimassa.

Jokeen liittyviä harrastuksia muistelijoilla oli useita. Mieluista ajanvietettä oli kertojien mukaan soutelu jokea pitkin tai eläinten ja kasvien havainnointi jokivarressa. Joen läheltä löytyy myös hyviä luontoretkeilypaikkoja ja jokea ympäristöineen voi käyttää vapaa-aikana eri tavoin virkistäytymiseen.

Liedossa pohdittiin omien Aurajokimuistojen lisäksi sitä, miltä joki tulee näyttämään tulevaisuudessa. Jokivarren vaaliminen, arvostus ja suojelu nousivat tärkeiksi huomionkohteiksi ihmisten mielipiteissä. Monet pohtivat miten paljon esimerkiksi Turun jokivarteen on viime aikoina rakennettu ja siksi maaseudulla joen toivottiin tulevaisuudessakin pysyvän luonnonmaisemana.

-Anne Simola