Naisten ääni soi – kuuleeko Turku?

Muistelu on lämmin ja soinnukas sana, joka viestii kiireettömästä kokemusten jakamisen hetkestä.

Näissä tunnelmissa Kaupungin ääni -muistelutyöpajassa toistakymmentä iloista, innostunutta ja sanavalmista naista on kertonut kokemuksistaan vuosikymmeniä kestäneen antoisan kuoroharrastuksen parissa. Kunnioitettavaan satavuotiaiden sarjaan yltävien Föriflikkkojen ja perinteikkään Turun Naislaulajien haastateltavat edustivat naiskuorolaulua, Seniorikulkusten ja Mikaelin kirkkokuoron edustajat kuuluivat sekakuorosarjaan. Kiinnostavan lisämausteen muisteluun on antanut Turun kaupunginorkesterissa pitkään soittanut viulisti – muodostavathan instrumentaalimusiikki ja laulu äänellisesti täydellisen parin.  Laulajat ja soittajat tarvitsevat totta kai myös yleisönsä, ja muistelijoiden joukkoa on täydentänyt estradin toiselta puolelta tilannetta tarkkaileva, josta pajatyöskentelyn jälkeen saattaa tulla potentiaalinen konserteissa kävijä.


Muistelemalla kerätty tieto on viime vuosikymmeninä nostanut tavallisten ihmisten elämänmenoon liittyvät kokemukset myös historiantutkimuksen aineistoksi. ”Vihdoinkin!” kuului asiasta napakka kommentti muistelijoiden joukosta kertoen siitä, että suurmiehet ja -naiset ovat jo osansa historian lehdillä saaneet, ja nyt on aika arvostaa myös maija meikäläisiä historiallisina toimijoina. Haastatteluissa todentui, ettei merkityksellistä ole niinkään se mitä todella on tapahtunut, vaan miten kukin on eletyt tapahtumat tykönään kokenut. Muisti on valtava voimavara, josta ammennetut kokemukset ja sykähdyttävät tunnelmat nousivat vahvasti pintaan vuosikymmentenkin takaisia tilanteita laulujuhlilta ja esiintymislavoilta haastattelutilanteessa purettaessa.

Haastateltavat vahvistivat sekä olemuksellaan että sanallisesti useissa tutkimuksissa todetun kulttuuriharrastusten hyvinvointia, elämänlaatua ja pitkäikäisyyttä edistävän vaikutuksen todenperäisyyden. Sosiaalinen kanssakäyminen, haasteet ja yhdessä kokeminen luovat puitteet, joiden varassa ikääntyneemmätkin pääsevät osallisiksi täyspainoiseen elämänmenoon.

Me haastattelijat koimme saaneemme suoranaisen palkinnon muistelijan huokaistessa, että hän on neljäkymmentä vuotta laulanut kuorossa, ja koskaan aikaisemmin mikään taho ei ole ollut kiinnostunut asiasta. Muistelutyöpaja on naisten ääntä kuullessaan saavuttanut jo yhden tärkeän tavoitteen antamalla näin arvonantoa heille, jotka vaivoja säästämättä harrastukseen panostaessaan elävöittävät ja rikastuttavat kaupunkimme kulttuurielämää.

Kategoriassa Kerrottu ja koettu blogi. Pysyvä linkki artikkeliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *