Aurajoen muisti – kenttätyökurssi 2010

Kerrottu ja koettu Turku -hankkeen Aurajoen kulttuuriympäristö -teemaan liittyy etnologisia kenttätutkimuksia, joita toteutetaan esimerkiksi opiskelijavoimin tehtävien kenttätöiden avulla.

Kansatieteen ja historian yhteinen jokiaiheinen kenttätutkimuskurssi järjestettiin ensimmäisen kerran toukokuussa 2010. Aurajoen partaille kertyi viikoksi kymmenkunta opiskelijaa harjoittelemaan etnologista kenttätutkimusta. Joukossa vierailevina jäseninä olivat kansatieteen jatko-opiskelija Kensuke Shimizu ja vaihto-opiskelija Valon Skhodra Kosovosta. Ohjaajana toimi kansatieteen lehtori Timo J. Virtanen.

Kenttätyökurssin opiskelijoita kampiförillä ylittämässä Aurajokea.

Kenttätyön yleistä toteutusta käsittelevien luentojen jälkeen ryhmä tutustui etnografisiin kenttätyömenetelmiin. Kenttätyön lomassa tutustuttiin mm. jokirannan arkeologisiin kaivauksiin, jokirannan muutostöihin, Koroisten Lumo-keskukseen sekä Aurajokisäätiön tiloihin Halisissa. Erityisesti pyrittiin tavoittamaan iäkkäitä joen ”kokeneita” kaupunkilaisia. Samalla tehtiin metodisia kokeiluja mm. gallup-tyyppisillä haastatteluilla ja s-posti kartunnalla. Havainnoinnin, haastattelujen ja kuvallisen tallennuksen myötä kertyi runsaasti litteroitua muistitietoaineistoa joen muistipaikoista, arkisesta käytöstä ja juhlistakin. Aineiston arkistointia varten valmisteltiin käyttölupalomakkeet ja osa aineistosta on käytettävissä vain nimettöminä tutkimuksessa, osa esimerkiksi kulttuuripääkaupunkivuoden eri yhteyksissä. Tätä avointa aineistoa esitellään tällä sivustolla tarkemmin.

Opiskelija valokuvaamassa rakennuksen yksityiskohtaa.

Kategoriassa Aurajoen kulttuuriympäristö » Artikkelit. Pysyvä linkki artikkeliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *