Urbaania kansatiedettä Tonavan rannalla

Lehtori Timo J. Virtanen luennoi viime keväänä serbialaisille opiskelijoille mm. teemasta joki ja ihminen. Paikkana oli Novi Sadin yliopisto Vojvodinassa Tonavan rannoilla. Virtanen vieraili Novi Sadissa EU:n rahoittamassa JoinEU-SEE -liikkuvuusohjelmassa.

– Joki on ehdottomasti muistipaikka. Kaikkialla joki on ollut rakennetun ympäristön ja kulttuurin synnyttäjä. Jokiympäristöön liittyvät myös samanlaiset probleemat, oli sitten kyse Tonavasta tai Tiszasta, Aurasta tai Kokemäenjoesta, sanoo Virtanen, joka on kansatieteilijänä tutkinut niitä kaikkia – usein laajoissa monitieteisissä projekteissa.

JoinEU-SEE on EU:n rahoittama liikkuvuusprojekti, joka kuuluu Erasmus Mundus –ohjelman nk. kumppanuustoimintoihin. Projektia koordinoi Coimbra-ryhmään kuuluva Grazin yliopisto ja se tarjoaa molemmansuuntaisen vaihtoyhteyden niin henkilökunnalle kuin opiskelijoille EU-maiden ja Länsi-Balkanin maiden välille. JoinEU-SEE ohjelman uusi haku käynnistyy 15.10. ja päättyy 28.11.2010.

Virtanen kertoo, että Turun yliopiston kansatieteilijöillä on ollut vanhastaan aktiivista yhteistyötä Tonavan alueella erityisesti unkarilaisen Szegedin yliopiston kanssa. JoinEU-SEE –ohjelma tarjosi mahdollisuuden laajentaa yliopiston Balkan-tietämystä uusille alueille.

Aurajokitietoa Novi Sadissa

Virtanen löysi ohjelmasta hieman yllättävän ja samalla mielenkiintoisen kohteen: Novi Sadin yliopiston teknisten tieteiden tiedekunnan arkkitehtuurin osaston. Yhteydenotto osastoon toi positiivisen tuloksen. Osasto oli kiinnostunut vastaanottamaan kansatieteilijän, ja niinpä Virtanen haki Erasmus Mundus -rahoitusta kuukauden vierailulle Serbiaan.

Aurajokirantojen ihmisläheiset ratkaisut kiinnostivat Novi Sadissa. Kuva Timo Niitemaa.

Hakemus meni läpi ja Virtanen matkusti huhtikuussa keväisen tuhkapilven läpi Novi Sadiin. Etnologia oli Novi Sadin arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun osastolle vieras aihe, mutta Virtanen havaitsi, että osaston tutkimus- ja opetussisältö liippasivat hyvin läheltä Virtasen aiheita liittyen mm. kaupungissa joen rannoilla olevien vanhojen teollisuuslaitosten ja varastojen uusiokäyttöön.

Virtasen ohjelmaan kuului luentojen pitämistä, seminaareja ja tapaamisia kollegojen kanssa. Hän tutustui myös laitoksen kenttätyökohteisiin. Tällainen oli esimerkiksi vanhan varastorakennuksen muuttaminen kulttuuritiloiksi.
– Meillähän on Turussakin sellaisesta loistavia esimerkkiprojekteja, joissa olemme etnografeina mukana. Se on serbiarkkitehtejäkin kiinnostava näkökulma, mutta uskon että pystyin antamaan heille uusia virikkeitä.

Virtanen jakoi vierailunsa kahteen osaan. Joulukuussa hän on menossa toiselle parin viikon vierailujaksolle Novi Sadiin. Ensimmäinen pariviikkoinen antoi hänelle hyvät eväät valmistella ohjelmaansa vielä paremmin sekä omalta, että vastaanottajien kannalta. Virtanen kertoo saaneensa oikein hyvän vastaanoton Novi Sadissa. Hänen toiveensa ja tarpeensa otettiin erittäin hyvin huomioon. Myös Turun yliopiston päässä järjestelyissä auttanut kv-asioiden suunnittelija Heli Hurme saa häneltä isot kiitokset.¨

Vaihto-ohjelmiin kannattaa hakeutua

Parhaillaan on menossa Erasmus Mundus II -ohjelmakausi (2009 – 2013). Ohjelmaan kuuluu kolme toimintoa: yhteisohjelmat, kumppanuudet ja edistämishankkeet. JoinEU-SEE –kumppanuus kuuluu EU:n ulkopuolelle suuntautuviin liikkuvuushankkeisiin, joissa Turun yliopisto on ollut Suomen yliopistoista ylivoimaisesti aktiivisin. Yliopisto on mukana EU-partnerina kaikkiaan kuudessa kumppanuusverkostossa. Yksi näistä on Venäjään kohdistuva Triple I, joka on saanut rahoituksen kolme kertaa, yhteensä noin 12 miljoonaa euroa.

– Näistä ohjelmista JoinEU-SEE:n uusi haku siis käynnistyy lokakuun puolivälissä. Siihen kannattaa ehdottomasti tarttua, jos omalta kohdaltaan harkitsee ulkomaiseen henkilökuntavaihtoon osallistumista. Ennakkoluuloton mieli vain mukaan ja tarjontaa tutkimaan, Virtanen kannustaa.

Virtasen mielestä on avartavaa nähdä miten samantyyppisiä tutkimusongelmat voivat olla täysin eri aloillakin eri puolilla Eurooppaa. Toki myös eroavaisuuksista oppii.
– Ensimmäinen ja tavoiteltavin hyöty ovat tietysti uudet hedelmälliset kontaktit ja verkostoituminen, hän sanoo.

Kansainvälisten tutkimusyhteyksien rakentaminen on pitkäaikaista työtä. Kulttuurien tutkimuksen oppiaineryhmällä on tässä pitkä perinne. Kansatiede on aina ollut aktiivinen – molempiin suuntiin. Parhaillaankin Turussa on mm. kaksi kosovolaista kansatieteen opiskelijaa JoinEU-SEE-stipendillä graduaan valmistelemassa.
– Nämä opiskelijat pitivät mm. minun kurssillani Turun yliopistossa esityksen kansatieteen tilanteesta Kosovossa. Heidän kanssaan on myös jo sovittu, että pidämme ensi vuonna yhteisen etnologian kesäkoulun Pristinassa, Timo Virtanen kertoo.

Virtanen pitää tärkeänä, että oman yliopistomme tutkijat ja opettajat kehottaisivat omia kollegoitaan ohjelmiin kuuluvissa maissa hakemaan vaihtoon Turkuun. JoinEU-SEE -projektissa kaikki muut alat paitsi lääketiede ovat avoinna hakijoille Turkuun.

Julkaistu 30.09.2010 Turun yliopiston intranetissä.

Kategoriassa Aurajoen kulttuuriympäristö » Artikkelit. Pysyvä linkki artikkeliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *