Re: Imperialismi/kolonialismi ja miehet/mieheys

Pasi Ahonen (pahonen@sol.uvic.ca)
Tue, 25 Oct 1994 18:00:59 -0700 (PDT)


Date: Tue, 25 Oct 1994 18:00:59 -0700 (PDT)
From: Pasi Ahonen <pahonen@sol.uvic.ca>
To: h-verkko@sara.cc.utu.fi
Subject: Re: Imperialismi/kolonialismi ja miehet/mieheys

On Tue, 25 Oct 1994, Hannu Salmi wrote: >
> Tasta hankkeesta olisi muuten hauska kuulla vahan enemmankin! Milla
> tasolla aiot lopulta kasitella imperialismin ja maskuliinisuuden
> suhdetta? Empiirisena vai teoreettisena kysymyksena?
>
> Terv.
> Hannu Salmi

Riippuu paljolti siita, millaista tutkimusta on saatavilla. Kyseessa kun on historiografinen essee/artikkeli. Paallimmaisena ajatuksena minulla on kuitenkin lahestya imperialismin ja miehyden suhdetta valkoisen keskiluokkaisen mieheyden kriisin nakokulmasta. Kaytannossa tama tarkoittaa sita, etta kasitan imperialismin eraaksi keinoksi, jolla keskiluokkainen valkoinen mies tuolloin loi itselleen uutta kasitysta hyvksyttavasta ja toivottavasta mieheydesta. Taalla toisella puolella Atlantia siirtolaisuus, naisasialiike, tyolaiskulttuuri/populaarikulttuuri asetti merkittavia haasteita niille tavoille, joilla valkoinen keskiluokkainen mies oli aikaisemmin itsensa maarittanyt. Alueet, jotka OLIVAT ENNEN TAANNEET HANELLE TURVALLISEN MIEHISEN YLEMMYYDENTUNTEEN (uups) (turvattu tyopaikka tai yksityisyritteliaisyys, kansalaisuus ja poliittisen osallistumisen oikeus, ja monopoli naispuoliseen vaestoon [seksuaalisesti, taloudellisesti ja poliittisesti]) vaikuttivat olevan uhattuina (ja painottaisin sanaa vaikuttivat). Imperialismi oli kasittaakseni eras keino vahvistaa valta-asemaa joillakin vanhoilla aloilla samalla, kun se toi uusia ylemmyydentunteen lahteita kaden ulottuville (eraanlainen imperiumin laajuinen somali-ilmio).

Vaikea sanoa taman enempaa ennen kun paaen kasitksi kirjallisuuteen. Voin kuitenkin tuoda asian esille, kunhan paaseen aiheeseen paremmin kasiksi. Kaikenlaiset kommentit lahtokohtaoletuksiani koskien tai muutoin ovat tietenkin erittain tervetulleita. (Mainittakoon, etta tarkoituksenani on keskittya lahinna angloamerikkalaseen imperialismiin vuosisadan vaihteessa -- yhteisena tekijana ovat siten 'rotu' (anglosaksilaisuus [lieko oikea suomenkielinen muoto]) ja sukupuoli (mieheys)

Hyvin lyhesti kysymykseen vastatakseni, tulen tarkastelemaan empiirisperustaisia tutkimuksia paljolti teoreettisesta nakokulmasta;-)

Pasi Ahonen UVic