Re: narratives

Marko Valo (ssmava@uta.fi)
Thu, 13 Oct 1994 13:37:45 +0200 (EET)


Date: Thu, 13 Oct 1994 13:37:45 +0200 (EET)
From: Marko Valo <ssmava@uta.fi>
To: h-verkko@sara.cc.utu.fi
Subject: Re: narratives

> Nyt kun analyysiohjelmat tulivat puheeksi, haluaisin samalla
> kysya niista vahan lisaa. Tunteeko kukaan sovelluksia, joita
> voisi kayttaa tekstianalyysin apuvalineena?

Uusimmassa Sosiologia lehdess{ (3/94) oli juuri Jari Eskolan arvostelu Pekka Sulkusen ja Olli Kek{l{isen Wp-Index -ohjelmasta. Olen itsekin testannut sen beta-version pari vuotta sitten. WPI on ihan p{tev{ ohjelma tiettyihin tarkoituksiin, mutta sen k{ytt{minen vaatii varsin paljon k{sity|n{ teht{v{{ koodausta. Ohjelman perusidea on se, ett{ halutut tekstin kohdat koodataan ja my|hemmin n{it{ kohtia on helppo etsi{ (esim. koodatusta haastatteluaineistosta voidaan etsi{ kaikki sellaiset kohdat, joissa 30-40 vuotiaat miehet puhuvat alkoholink{yt|st{ ja perheest{ tai alkoholink{yt|st{ ja lapsuudesta jne.).

Ongelmana on ohjelman toimiminen vain WordPerfect tekstik{sittelyohjelman kanssa. Samoin ohjelmaan sis{{nrakennettu analyysitapa on varsin rajoittava. Ja mik{li tekstin analyysissa alkaakin tuntua silt{, ett{ alkuper{iseen esiymm{rrykseen perustunut koodaus ei ole j{rkev{, on aineisto koodattava uudestaan. (Mutta t{m{h{n on tietysti tutkimusapulaisen ty|t{, vaikka oikeasti se onkin usein t{rke{ osa aineiston analyysi{, eik{ suinkaan v{ltt{m{tt{ mik{{n mekaaninen toimenpide).

Mutta tarkemman kuvan saamiseksi kannattaa tosiaan lukea tuo Jarin arvio.

Olen itse joskus aloittanut tekem{{n Word for Windows -ohjelmalle samantapaista makropakettia, kuin WP Index, mutten koskaan jaksanut tehd{ sit{ loppuun.

Tied{n joidenkin tutkijoiden k{ytt{neen menestyksell{ my|s ZY Index nimist{ ohjelmaa, joka indeksipohjaisena on hauissaan *eritt{in* nopea (itse indeksointi tosin voi kest{{ hitaalla koneella ja isolla aineistolla tunteja). Ohjelmalla voi helposti tehd{ booleanlogiikan mukaisia hakuja suurista tekstimassoista.

Sitten on viel{ suuri joukko muitakin kvalitatiiviseen aineistoon tarkoitettuja ohjelmia, kuten t{{ll{ jo mainittu Ethnographer ja Nudist (josta on n{k|j{{n juuri tullut ftp jakeluun demoversio). Mik{li oikein muistan, Nudist vaatii koneelta paljon 486 ja 8 Mt keskusmuistia on kai k{yt{nn|n minimi v{h{nk{{n isommalla aineistolla.

--
Marko Valo  ssmava@uta.fi