kerronnalliset konventiot

Pertti Juhani Anttonen (perantto@utu.fi)
Wed, 05 Oct 1994 10:56:21 +0200 (EET)


Date: Wed, 05 Oct 1994 10:56:21 +0200 (EET)
From: Pertti Juhani Anttonen <perantto@utu.fi>
To: H-verkko@sara.cc.utu.fi
Subject: kerronnalliset konventiot

Hei, Verkossa per{{nkuulutetaan folkloristiikan apua kerronnallisten konventioiden tutkimuksessa. Alaan jonkin verran perehtyneen{ olen hieman pettynyt siit{, ett{ sen mahdolliseksi kontribuutioksi n{hd{{n vain kertomusten tyypittely ja luokitteleminen. T{m{n k{sityksen sitkeyteen eiv{t folkloristit itse ole olleet viattomia.

Mit{ tulee el{m{nkokemusten narratiivisuuteen, yksi olennainen seikka on se, ett{ kerronnalliset konventiot ovat l{sn{ jo itse kokemuksessa, sit{ m{{ritt{m{ss{. Koemme potentiaalisia kertomuksia. Toinen seikka on se, ett{ kertomisen konventiot ovat sosiaalisesti m{{rittyneit{; ne eiv{t ole siis vain yksil|kohtaisia tyyliin jokaisella on omansa, mutta eiv{t my|sk{{n kaikille samassa kulttuurissa tai yhteiskunnassa el{ville yhteisi{ ja samansis{lt|isi{.

Kun folkloristit tai kansanrunoudentutkijat vuosikymmeni{ sitten laativat kertomusten motiivi- ja tyyppi-indeksej{, perustana olivat tarinoiden juoniaihelmat. Kun nyt puhutaan esimerkiksi sankaritarinoista tai vaikkapa k{{ntymiskertomuksista, kategoriointi perustuu kertomuksen merkitykseen kertojan ja h{nen (todellisen tai kuvitellun) yleis|ns{ suhteessa. Genrem{{ritys perustuu siis sille, miten yleis| m{{ritt{{ kertojan t{m{n kertomien toimien perusteella (sankaritarina) tai kertoja itse m{{ritt{{ itsens{ kertomiensa toimien perusteella (kertomus uskonnollisesta tai poliittisesta k{{ntymisest{).

Miss{ m{{rin t{llaiset kertomukset ovat kansallisesti omaleimaisia ja muiden maiden kansalaisten kertomuksista poikkeavia? Pelk{n vertailun sijaan pit{isin kiinnostavana sit{, miten kansallisen kulttuurin historiallinen konstruointi luo kerronnallisia konventioita, nostaa esiin tietynlaisia ja h{ivytt{{ muita. Itse olen parhaillaan tekem{ss{ tutkielmaa er{{st{ kansallisesta sankaritarinasta, jossa suomalaisuus m{{rittyy maantieteelliseksi ja kulttuuriseksi territorioksi jota puolustetaan kirveell{ ulkomaalaisia vastaan. Kerron siit{ enemm{n kunhan se valmistuu,

Terveisin, Pertti Anttonen