Re: aika?

Lauri Martti Kemppinen (laukem@utu.fi)
Tue, 17 Jan 1995 14:42:50 +0200 (EET)


Date: Tue, 17 Jan 1995 14:42:50 +0200 (EET)
From: Lauri Martti Kemppinen <laukem@utu.fi>
To: "JARI SEDERGREN (COMM)" <SEDERGRE@valt.helsinki.fi>
Subject: Re: aika?

Kirjoitimme: > > Historiallisen anakronismin ajatus edellytt{{ mahdollisuutta astua oman
> > ajattelun, esimerkiksi oman aikak{sityksen, ulkopuolelle. Jos kykenemme
> > t{h{n ja j{t{mme sen tekem{tt{ on kyseess{ esitt{m{si kaltainen projisointi.

Hannu Salmi taisi ymm{rt{{ mit{ t{ll{ tarkoitimme paremmin kuin me itse. Ainakin h{n selitti sen niin, ett{ t{h{n ei meid{n osaltamme tarvitse en{{ palata. H-verkon hyv{t ja huonot puolet tulivat esiin keskustelussa: Eri alojen tutkijat k{ytt{v{t eri k{sitteist|{ ja yksinkertaisten asioiden selitt{minenkin ymm{rrett{v{sti on siten v{lill{ vaikeaa. Toisaalta eri alojen asiantuntemuksen yhdistyminen avaa usein uusia mahdollisuuksia.

Jari Sedergren vastusti filosofointia H-verkossa. Historiankirjoitukselle on t{rke{t{ selvitt{{ omat l{ht|kohtansa - t{m{ on historianfilosofian yksi aspekti. Katsomme, ett{ historianfilosofia ei ole historiantutkimuksen aputiede, vaan erottamaton osa historiankirjoitusta/historiantutkimusta.

Kysymys relativismista on t{rke{, mutta ellei siihen ole mit{{n uutta sanottavaa sit{ on turha mielest{mme t{ss{ yhteydess{ jatkaa.

Verkossa tapahtuvaa keskustelua olisi mielenkiintoista jatkaa, mutta nelj{n ihmisen ajatusten ty|st{minen yhdeksi edes jotenkin johdonmukaiseksi kokonaisuudeksi vaatii omat aikansa. Aika-ekonomisista syist{ lopetamme, for the time being, keskustelun, jota on aika vaikea jatkaa.

Lauri and the X-men