Re: Viruksista

Marko Valo (ssmava@uta.fi)
Thu, 08 Dec 1994 13:47:18 +0200 (EET)


Date: Thu, 08 Dec 1994 13:47:18 +0200 (EET)
From: Marko Valo <ssmava@uta.fi>
To: h-verkko@sara.cc.utu.fi
Subject: Re: Viruksista

> Narrative-verkossa joku oli
> tietävinään, että AIKAISEMMIN uskottiin virusten verkkolevittämisen olevan
> mahdotonta, mutta että se ei enää olisi sitä. Tiedä häntä.

Virus voidaan kyll{ liitt{{ mime-postiin ns. attachmenttina tai se voidaan uuenkoodata asciiksi. *Pelkk{ viestin lukeminen ei kuitenkaan pysty taruttamaan virusta koneeseen*. Ensinn{kin virus pit{isi uudekoodata takaisin binaariksi ja sitten t{m{ binaari pit{isi viel{ vartavasten ajaa tietokoneella. Ja tuntemattomia ohjelmia ei tietek{{n kannata ihan huolettomasti ajaa, ainakaan postin mukana tuntemattomilta tulleita.

Paras tulkinta asiasta on, ett{ itse virusvaroitusviesti oli varsin lis{{ntymiskykyinen virus :-)

-- 
Marko Valo  ssmava@uta.fi  
Date: Thu, 08 Dec 1994 15:27:06 +0200 (EET)
From: Tapio Helke M{kel{ <tapmak@utu.fi>
Reply to: h-verkko@sara.cc.utu.fi
To: Marko Valo <ssmava@uta.fi>
Cc: h-verkko@sara.cc.utu.fi
Subject: Re: Viruksista

On Thu, 8 Dec 1994, Marko Valo wrote:

> > > Narrative-verkossa joku oli > > tietävinään, että AIKAISEMMIN uskottiin virusten verkkolevittämisen olevan > > mahdotonta, mutta että se ei enää olisi sitä. Tiedä häntä. > > Virus voidaan kyll{ liitt{{ mime-postiin ns. attachmenttina tai se > voidaan uuenkoodata asciiksi. *Pelkk{ viestin lukeminen ei kuitenkaan > pysty taruttamaan virusta koneeseen*. Ensinn{kin virus pit{isi > uudekoodata takaisin binaariksi ja sitten t{m{ binaari pit{isi viel{ > vartavasten ajaa tietokoneella. Ja tuntemattomia ohjelmia ei tietek{{n > kannata ihan huolettomasti ajaa, ainakaan postin mukana > tuntemattomilta tulleita.

Jos joku siirtää binaarisen tiedoston koneelleen, joka vaikkapa kantaa vaarattomasti nimeä Readme.txt, mutta joka onkin virusohjelma, joka kirjoittaa esim. autoexec.bat -tiedoston uusiksi, on mm. levyn tyhjennys mahdollista. Itselleni kävi kerran niin, että koti.exe ja kermit8.exe eivät kopioituneet koneelleni binaarisessa, vaan ascii -muodossa (tai sitten tiedon siirrossa oli virhe). Käynnistettyäni ohjelman, se tyhjensi koneeni BIOSin kovalevytietoineen... Varovainen kannattaa siis olla.

> > Paras tulkinta asiasta on, ett{ itse virusvaroitusviesti oli varsin > lis{{ntymiskykyinen virus :-)

Olisikin mielenkiintoista pohtia muita tiedon/tutkimuksen "viruksia". Ne eivät välttämättä ole haitallisia, vaan saattavat "virheellisyydessään" tuottaa runsaasti tietoa. Nykyinen mediatieteen vt. prof. Erkki Huhtamo puhui elokuussa diskursiivisista koneista, eli laitteista, joita ei ole koskaan tehty tai jotka eivät ole toimineet. Ne, kaikessa fiktiivisyydessään, antoivat sysäyksiä varsinaisille innovaatioille ja toisaalta olivat kiehtovaa folklorea aikanaan. Onko kukaan teistä käyttänyt Internetissä agentteja selvittämään esim. kirjallisuuslähteitä kirjastotietokannoissa?

> > > -- > Marko Valo ssmava@uta.fi > >