Kehityssuunnitelmia

heikki emil lempa (helempa@midway.uchicago.edu)
Tue, 06 Dec 1994 08:31:03 -0600 (CST)


Date: Tue, 06 Dec 1994 08:31:03 -0600 (CST)
From: heikki emil lempa <helempa@midway.uchicago.edu>
To: H-verkko <H-VERKKO@sara.cc.utu.fi>
Subject: Kehityssuunnitelmia

Itse kunkin alkaessa ainakin harkita joulu- tms. tauolle vetaytymasta haluaisin nostaa kissan poydalle ja kysya: mita mielta olette h-verkon toiminnasta? Mihin suuntaan sita tulisi kehittaa? Tulisiko jotain lisata tai/ja vahentaa?

Me Hannun kanssa olemme pohtineet paria juttua, jotka sopivasti toisivat lisapontta verkon kayttoon. Taustana naille ajatuksille on se kaikkien vahankin kauemmin mukana olleiden tekema havainto, etta h-verkko on ollut varsin vilkas. Alku oli jopa kiihkeaa, viime viikot ovat hieman hiljentaneet tahtia. Myos tilaajakunta on kasvanut tasaisesti ja on talla hetkella yli sadan.

Ehdotuksemme liittyy tiedottamisen lisaamiseen verkon kautta. Keskustelu tulee aina sailymaan h-verkon suolana, mutta tiedot eri paikkakuntien teemaan liittyvista tapahtumista auttaisivat sopivasti luomaaan tietynlaista jatkuvuutta ja kaikupohjaa keskusteluille.

Ongelmana tamansuuntaisessa kehittamisessa on, etta se vaatii lisaa ihmisia, jotka nakisivat saannollisesti vaivaa h-verkon eteen. Itse asiassa tarvitsisimme paikallistoimittajaverkoston. Turussa ja Chicagossa/Tubingenissa (siirryn sinne vuoden vaihteessa) jo on omat toimittajansa, mutta muista kaupungeista tietoja tihkuu harvakseltaan.

Tiedonvalittaminen on ainakin historian alalla ollut varsin kivulloista ylipaataan. Samaa kai voidaan sanoa filosofiasta, sosiologiasta, kielitieteesta tai antropologiasta (ja keita h-verkossa nyt lieneekan edustettuna).

Toinen, jo h-verkon alkuvaiheissa esiin tuotu toivomus oli arkistotoiminnan alkuunsaattaminen. Tassa onkin edetty siina maarin kuin Turun historianlaitoksen gopher-palvelin on taydentynyt. Ongelmaksi on kuitenkin osoittautunut h-verkon keskustelujen tallentaminen. Nykyinen serveri ei salli arkistopalveluja. Lisaksi vahankin laajemman projektin kayntiinsaattaminen vaatii yksinkertaisesti aikaa ja rahaa. Tahan kaiketi h-verkon vanhemmat ja arvovaltaiset tilaajat tietavat hyvia vastauksia.

Kolmas kehittamissuunta on jo itse asiassa alullaan. Verkko tarjoaa mainion perustan lukupiiri-tyyppiselle opiskelulle. Tallainen toiminta lahti kayntiin viime viikolla, kun aloimme lukea Aristoteleen Retoriikka-teosta seitseman osallistujan voimin. Mutta opintotoiminnan ei tarvitse rajoittua vain intensiivisiin lukuprojekteihin. Tiedan, etta Internetin puitteissa on jarjestetty taysimittaisia kansainvalisia konferensseja. Tallaisestakin oli muistaakseni puhetta syksylla.

Mutta viela kerran: mita mielta olette h-verkon toiminnasta ja mihin suuntaan sita tulisi kehittaa? Lahettakaa vastaukset joko yleisesti keskusteltaviksi tai sitten yksityisesti Hannulle tai minulle. Vuoden vaihteen jalkeen teemme yhteenvedon. Niin, ja samalla voitte lahettaa ilmoittautumiset aluetoimittajan hommaan.

Heikki Lempa