Re: Pilatuksen kirjeet

Jyrki T Ilva (ilva@cc.helsinki.fi)
Fri, 24 Mar 1995 14:09:34 +0200 (EET)


Date: Fri, 24 Mar 1995 14:09:34 +0200 (EET)
From: Jyrki T Ilva <ilva@cc.helsinki.fi>
To: h-verkko@sara.cc.utu.fi
Subject: Re: Pilatuksen kirjeet

Juha Sihvola kirjoitti: > Jos olen osoittanut Pilatuksen kirjeiden osalta suurta sivistymattomyytta,
> please, naurakaa vapaasti, mutta olisin kovin kiitollinen, jos joku voisi
> lyhyesti valistaa asiasta.

Minä tutustuin noihin Pilatuksen kirjeisiin historian fuksina syksyllä 1988, jolloin kolmea niistä käytettiin Historiantut- kimuksen perusteet -kurssin lähdetehtävänä. Kirjeet annettiin meille valokopioina, ilman mitään vinkkiä kirjasta, josta ne olisivat peräisin, tai edes siitä, etteivät ne ehkä ole aitoja antiikin tekstejä. Ainakin noiden kolmen kirjeen keskeisenä teemana olivat Jeesuksen vaiheet ja Pilatuksen perustelut omalle toiminnalleen.

Muistaakseni miltei kaikki fuksit päätyivät tulokseen, että kirjeet ovat sangen tuoretta perua, ja tämä oli ilmeisesti myös meiltä odotettu vastaus. Minustakin tämä tuntui varsin selvältä - kirjeiden tyyli ja historiakuva toi mieleen lähinnä Mika Waltarin romaanit. Joku tarkkasilmäinen jopa löysi (suomennoksesta) anakronistisia kielikuvia, jotka viittasivat moderniin aikaan.

En kuitenkaan muista, että kukaan olisi olisi onnistunut sel- vittämään mitään Crozierista. Mahdollisista varhaisemmista Pilatuksen nimissä kirjoitetuista apokryfisista teksteistä ei muistaakseni ollut puhetta.

Jyrki Ilva Helsinki