Hy|ty piileksii

Janne Kalevi Tunturi (jantun@utu.fi)
Tue, 21 Mar 1995 23:27:04 +0200 (EET)


Date: Tue, 21 Mar 1995 23:27:04 +0200 (EET)
From: Janne Kalevi Tunturi <jantun@utu.fi>
To: H-VERKKO@sara.cc.utu.fi
Subject: Hy|ty piileksii

Utilitas latet - Hy|ty piileksii

Esteetikko ja esseisti Yrj| Hirn sai syd{nkohtauksen joskus 1930-luvun taitteessa, jolloin h{n joutui j{tt{m{{n yhdell{ kes{lomallaan lukemiset puoleen normaalista - 50 kirjaan. Hirnh{n tunnetusti luki kaiken L{nsi-Euroopan kirjallisuudesta ja historiasta 1600- ja 1700-luvuilla ja kirjoitti sen pohjalta esseekirjansa. H{n luki julkisesti ja salaa, vanhoilla p{ivill{ jopa k{velless{{n.

Jokainen Hirnin esseisiin tutustunut on ihmetellyt niiden mittaamatonta tietom{{r{{. H{n ehti ilmeisesti lukemaan (ja muistamaan) kaiken keskeisen ja paljon muutakin. Ihminen ei kuitenkaan ole yksist{{n lukeva el{in; Hirnkin sokeutui ja jos h{nen esseist{{n jotain kaipaa, on se v{ittelyn henki ja kannanotot aikalaisten kirjoituksiin.

Me tuskin en{{ samaan perusteellisuuteen pystymme, mutta lukea osaamme edelleen, ja keskustella lukemastamme. Ajattelinkin ilmoitella muotoutumassa olevasta yrityksest{ perustaa jonkinlainen yhdistys 1600- ja 1700 -luvun harrastuksen ymp{rille. Tarkoituksena on k{sitell{ ajanjaksoa laajasti kuten vaikkapa juuri Hirn teki: yritt{{ ymm{rt{{ varhaisen modernin ajan yhteis|j{, kulttuureja ja ihmisi{ Euroopassa. Toistaiseksi meit{ on vain muutama, joten joukkoon mahtuu toimintaa suunnittelemaan. [lyn k{ytt| ja kriittinen mieli ovat t{rke{mpi{ kuin oppiarvojen m{{r{.

Tervetuloa valistumaan!

Janne Tunturi jantun@utu.fi