Suomalainen Kanada-tutkimus

Pasi Ahonen (pahonen@sol.uvic.ca)
Tue, 31 Jan 1995 15:27:55 -0800 (PST)


Date: Tue, 31 Jan 1995 15:27:55 -0800 (PST)
From: Pasi Ahonen <pahonen@sol.uvic.ca>
To: H-VERKKO <H-VERKKO@sara.cc.utu.fi>
Subject: Suomalainen Kanada-tutkimus

Tervehdys (jalleen),

Tarkkasilmasimmat kenties huomasivat edella postittamani H-NET uutisten lopusta, etta uusi H-CANADA discussion group (joku voisi kenties paivittaa minun suomenkieltani ja kertoa mita termia suomessa kaytetaan).

Ajattelin, etta olisi hyva koota yhteen bibliografiaan Suomessa tehty(a) Kanadatutkimusta ja levittaa se laajempaan tietoisuuteen taalla Kanadassa (ja laajemminkin) kunhan H-CANADA saadaan vauhtiin. Kokemukseni mukaan (olen kaksi vuotta kyntanyt naita Kanada akateemisia kesantopeltoja kahdessa eri yliopistossa) taalla ei tiedeta, etta muuallakin tehdaan Kanada tutkimusta.

Parhaiten moinen tiedon puute tietenkin nakyy niin sanotun etnisen historian piirissa, jota Suomessa siirtolaishistoriaksi kutsutaan. Takalaiset paljolti olettavat, etta siirtolaiset tulivat tanne jaadakseen, tai ainakin jaivat tanne joka tapauksessa. Etnisen historian tutkimusperinne on hieman rajoittunut taalla Kanadassa. Se joko kritikoi tai puolustaa 'nation-building' tyyppista historiaa, mutta implisiittisesti pysyy paradigman sisalla olettaen, etta (kaikki maahan saapuneet) siirtolaiset tulivat tanne jaadakseen. Suomalainen tutkimuksen piirissa on jo pitkaan tiedetty todellisuus toisenlaiseksi. (Ei tietenkaan kay kiistaminen, etta taalta loytyy ajan tasalla olevia henkiloita; H-CANADAn lukijakunta kuitenkin tulee suureksi osaksi olemaan uusia tutkijoita ja (jatko-)opiskelijoita, joten kohderyhma on laaja ja informoitavissa, jos informaatiota on tarjota.)

Mutta ylla oleva on vain yksi syy levittaa tietoa suomalaisesta tutkimuksesta. Toinen hyva syy on soittaa, etta Kanadan historia herattaa kiinnostusta maan rajojen ulkopuolella ja myos, Suomen tapauksessa, anglo-amerikkalaisen kulttuuripiirin ulkopuolella.

Mina olen halukas uhraamaan osan ajastani moisen bibliografiamn kokoamiseen, mutta toivoisin verkkolaisten kontribuutioita. Jos olet kirjoittanut tai tiedat jonkun suomalaisen tutkijan kirjoittaneen Kanadan historiaan liittyvasta aiheesta (suomalaissiirtolaisista tai muutoin), toivon saavani siita tiedon.

Editoimisen vaatiman tyomaaran pitamisessa minimissa toivon, etta kontribuutiot noudattavat seuraavaa kaavaa soveltuvilta osin:

Lastname, Firstname. "Title of Article." _Title of Book_. Ed.(itor). City: Publisher year, pages.

tai

Lastname, Firstname. "Title of Article." _Name of Journal_ XX (Month/Number year), pages.

XX=volume number if available.

Ensisijaisen kiinnostuksen kohteena ovat tietenkin englanniksi julkaistut tutkimukset, mutta kaikki viitteet ovat tervetulleita. Jos kyseessa on suomenkielinen artikkeli, toivon, etta liitatte mukaan hakasulkeisiin ([]) englanninkielisen kaannoksen. Olisin myos kiinnostunut tietamaan, ovatko artikkelit/monografiat saatavilla ulkomailla vai vain Suomessa. Oletan, etta saan jonkin verran kyselyja ajan mittaan.

Tamantyyppisia projekteja ei H-VERKON piirissa viela ole yritetty, mutta toivottavasti tasta tulee jotakin. Internet on uusi ja tervetullut tapa levittaa informaatiota, mutta ennen levittamista se on koottava yhteen.

Lahettakaa vastaukset minulle henkilokohtaisesti, pos(ti)ta(a)n bibliografian listalle kunhan saan sen kootua.

Hyvaa talven jatkoa.

Pasi pahonen@sol.uvic.ca